25 Mayıs’ta başlayan TDB 21.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi Meslek Sorunları Sempozyumu, 27 Mayıs’ta sona erdi.
“Dişhekimliğinin Geleceği" başlıklı Meslek Sorunları Sempozyumu içerisinde oluşturulan ve 25 Mayıs’ta çalışmalarına başlayan 4 Çalışma Grubu; "Çekirdek Eğitim Programı ve Lisans Eğitimi" , "Mesleğin Dünyadaki Çalışma Modelleri ve Serbest Meslek Prensipleri", "Dişhekimliği Mesleğine Vizyoner Bakış" ve "Dişhekimliğinde İlaç, Kozmetik ve Tıbbi Cihaz, Malzeme Kullanımı ve Güvenliği" konularını tüm boyutlarıyla ele alarak, hazırladıkları raporlarla dişhekimliğinin geleceğinin yol haritasını çıkardılar.
26-27 Mayıs 2015 tarihleri arasında toplanan Oda Başkan ve Yöneticileri toplantısında ise, yoğun toplantı gündeminin ardından çalışma gruplarının raporları görüşüldü.
Sempozyum sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı.
***
TDB 21.ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ
MESLEK SORUNLARI SEMPOZYUMU
“DİŞHEKİMLİĞİNİN GELECEĞİ”
(25-26-27 Mayıs 2015 / İstanbul)
SONUÇ BİLDİRGESİ
Sağlıkta dönüşüm politikasının, ağız ve diş sağlığı alanındaki olumsuz etkilerini son dönemde hızla artarak yaşamaktayız.
"Daha iyi ve daha güçlü bir hizmetin arkasından koşmak" olarak nitelendirilen aile dişhekimliği projesinin de bu adımlardan biri olduğu görülmektedir. Projenin ağız diş sağlığı politikalarının neresinde olduğu, koruyucu hizmetleri ne kadar olumlu etkileyeceği şüphe götürür bir durumken dişhekimlerini yeni bir açmaza sürükleyeceği, aile hekimlerinin içinde bulunduğu mevcut örnekleriyle açıkça ortadadır.
Hangi gerekçeyle açıldığı anlaşılamayan, alt yapısı ve öğretim üyesi yetersiz fakültelerin sayısı giderek artmakta, mevcut fakültelerin kontenjanlarının da artmasıyla dişhekimliği eğitiminin niteliği azalmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında 200 dişhekimliği fakültesi varken, ülkemizde 64 dişhekimliği fakültesi bulunmaktadır.
Fakülte sayısındaki artışın durdurulması, hatta azaltılması gerekliliğinin yanı sıra eğitimin niteliği artırılmalı ve ülke genelinde standardizasyon sağlanmalıdır.
Bu amaçla oluşturulan Ulusal Çekirdek Eğitimi Programı, mesleğimizin tüm paydaşlarının ortak görüşlerinden beslenmelidir. Türk Dişhekimleri Birliği, toplumun daha nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi ve mesleğimizin kan kaybının engellenmesi için bu eğitim programlarının da takipçisi olacaktır.
Sağlıkta dönüşümün yansımalarından bir diğeri olan Sağlık Net 2’nin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal edildiği bilinmesine karşın, herhangi bir yasal temeli olmaksızın, Sağlık Bakanlığı’nın 5-2-2015 tarihli Genelgesi ile "e-Nabız Projesi" uygulamaya konulmak istenilmektedir. Hastaların kişisel bilgilerinin korunmasını amaçlayan mücadelemiz her boyutuyla devam edecektir,
Sağlık Bakanlığı tarafından 20.4.2015 tarihinde de Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikle ilgili 14 maddelik bir Genelge yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmeliğin uygulamada sorunlar yarattığının, belirsiz hükümler içerdiğinin göstergesi olan bu Genelge uygulamaya yön vermek için amaçlanmış olsa da TDB Yasasının 42. Maddesinin uygulanmayacağı gibi hukuka aykırı ifadeler içermektedir. Kanunu ihlal edecek bir şekilde uygulama yapılmasına neden olabilecek Genelgenin iptali için hukuki süreç de başlatılacaktır.
Koruyucu ve önleyici tedavileri içeren ulusal ağız diş sağlığı politikalarımızın, tüm bileşenlerin ortak katılımı ile belirlenmesi gerekir. Mesleki çalışma alanlarımızın düzenlemesini netleştirecek olan bu politikalar toplum ağız diş sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir.
Sağlık alanında daha yoğun yaşadığımız olumsuzlukları, hayatın diğer alanlarında da hissetmekteyiz. Nüfusun % 1’lik kesiminin, toplam servetimizin %54’ünden fazla gelire sahip olduğu ülkemizde; sosyal adaletin artık bir an önce sağlanması gerektiğini, metal işçilerinin haklı mücadelesinde de görüyoruz.
Demokratik kitle örgütü olarak temennimiz, tüm vatandaşlarımızın 7 Haziran 2015'te sandığa giderek, ülke geleceğini oylarıyla yönlendirmesidir.
Türk Dişhekimleri Birliği olarak; nitelikli ağız diş sağlığı hizmeti ürettiğimiz, eğitim seviyesinin yükseltildiği, sağlık hakkına erişime engellerin kaldırıldığı, dişhekimlerinin çalışma koşullarının daha insani çerçeveye kavuşturulduğu, meslek örgütümüzün etkinliğinin arttığı, hukukun üstün olduğu, eşitlik, güven ve özgürlüğün en önemli değerler ve insan haklarının temel esas olduğu bir ülkede barış içinde yaşamak için umutlarımızı besleyip mücadeleye devam ediyoruz.