Meslek Sorunları Sempozyumu Yapıldı
TDB 18. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında düzenlenen Meslek Sorunları Sempozyumu ve Başkanlar Konseyi toplantısı bugün Harbiye, Ramada Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Meslek Sorunları Sempozyumu Komitesi adına toplantının açılışını yapan Dişhekimi Zerrin Küpçü çalışma grubu toplantılarının tanıtımını yaptıktan sonra Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel basın açıklaması yaptı. Hükümetin “sağlıkta dönüşüm” adı altında uygulanan sağlık politikalarını eleştiren Prof. Dr. Yücel, son yıllarda uygulanan politikaların dişhekimliği mesleğine, halkın ağız ve diş sağlığına ve diş teknisyenlerine olumsuz etkilerini dile getirerek, Türk Dişhekimleri Birliği’nin toplumun ağız ve diş sağlığı sorunlarının, dişhekimlerinin ve sektörün tüm bileşenlerinin sorunlarının çözümü için mücadeleye devam edeceğinin altını çizdi.
Bu yıl düzenlenen sempozyum kapsamında; “Serbest Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları Çalışma Grubu toplantısı”, “Kamuda Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları Çalışma Grubu toplantısı”, “Diş Teknisyenlerinin Sorunları Çalışma Grubu toplantısı” ve “Diş Malzemeleri Sanayinin Sorunları Çalışma Grubu toplantısı” adı altında dişhekimliği bileşenlerinin tüm sorunları masaya yatırıldı. Sempozyumda ayrıca Ulusal Ağız Diş Sağlığı Stratejilerinin Belirlenmesi ve Uygulanması Projesi Çalışma Grubu Toplantısı yapıldı.
TDB 18. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi Meslek Sorunları Sempozyumu ve Başkanlar Konseyi Toplantısı 23–25 Mayıs 2011 tarihleri arasında Harbiye Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Türk Dişhekimleri Birliği tarafından düzenlenen Meslek Sorunları Sempozyumu kapsamında bir araya gelen dişhekimliğinin tüm bileşenleri üç gün boyunca sorunlarını tartıştırarak çözüm önerilerinden oluşan raporlarını Başkanlar Konseyi toplantısına sundular.
Mesleğin sorunları masaya yatırıldı
Meslek Sorunları Sempozyumu 24 Mayıs 2011 tarihinde basın toplantısıyla başladı. Meslek Sorunları Komitesi adına toplantının açılışını yapan Dişhekimi Zerrin Küpçü çalışma grubu toplantılarının tanıtımını yaptıktan sonra Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel bir açıklama yaptı. Hükümetin “sağlıkta dönüşüm” adı altında uygulanan sağlık politikalarını eleştiren Prof. Dr. Yücel, son yıllarda uygulanan sağlık politikalarının dişhekimliği mesleğine, halkın ağız ve diş sağlığına ve diş teknisyenlerine olumsuz etkilerini dile getirdi.
Kamu özel ayrımı yapılmadan
Kamu sağlık harcamalarının %2’sinin ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ayrıldığını kaydeden Prof. Dr. Yücel, Türkiye’de son 8-9 yılda serbest çalışan dişhekimi oranının %60’lara düştüğünü Avrupa ülkelerinde bu oranın %80-90’larda olduğunu söyledi. Hükümetin bu oranı %50’lere çekmeyi hedeflediğini açıklayan Prof. Dr. Yücel, 73 milyonluk nüfusu olan Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı sorunlarının kamuda istihdam edilen 6800 dişhekimiyle çözmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Muayenehanelerinde atıl bekletilen 15.000 dişhekiminin sistem dışında bırakılmasının zaten kötü olan ağız ve diş sağlığı göstergelerinin iyileştirilmesini olanaksız hale getirdiğinin altını çizdi.
Koruyucu ağız ve diş sağlığı modeli
Dişhekimliği mesleğinin tüm alanlarında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerinin saptanması amacıyla yapılan sempozyumda “Serbest Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları”,“Kamuda Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları”, “Diş Teknisyenlerinin Sorunları”, “Diş Malzemeleri Sanayinin Sorunları” başlığı altında Çalışma Grupları oluşturuldu. Çalışma Grupları dişhekimlerinin ve sektörün deneyimleriyle elde edilen görüşler ve çözüm önerilerinden oluşan raporlarını hazırlayarak Başkanlar Konseyi toplantısına sundular. Çalışma gruplarının raporlarını değerlendiren Türkiye’deki 34 Dişhekimleri Odası Başkanı ve Yöneticileri raporlarda sunulan dilek ve önerilerinin siyasi iktidar tarafından da dikkate alınmasını istediler. Tüm sağlık çalışanlarının güvencesiz ve kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesini, performans sistemindeki adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasını, toplumun nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti alması için kamu, özel ayrımı yapılmadan ağız ve diş sağlığı hakkını kullanılmasını talep ettiler. “Türkiye’de Ağız Diş Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesi Modelinin Oluşturulması” konulu Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporun da değerlendirildiği toplantıda sürdürülebilir ağız ve diş sağlığı hizmetleri için ulusal koruyucu ağız ve diş sağlığı modeline ihtiyaç olduğu tespit edildi.
Meslek Sorunları Sempozyumu basın açıklaması için tıklayınız
Kamuda Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları Çalışma Grubu'nun raporu için tıklayınız
Serbest Çalışan Dişhekimlerinin Sorunları Çalışma Grubu'nun raporu için tıklayınız
Diş Teknisyenlerinin Sorunları Çalışma Grubu'nun raporu için tıklayınız
Diş Malzemeleri Sanayinin Sorunları Çalışma Grubu'nun raporu için tıklayınız