Değerli meslektaşımız,
Beyanname ve bildirimlerin elektronik ortamda verilmesi (E-Beyanname), elektronik fatura (E-Fatura) ve defter (E-Defter), yoklamadan (E-Yoklama) sonra elektronik tebligat uygulaması 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacaktır.
Vergi Usul Kanununa göre vergi ile ilgili tebligatlar;
- Posta yoluyla
- İlan yoluyla
- Memur vasıtası ile yapılabilmektedir.
Yukarıda yazılı tebligat usulleri devam etmekle birlikte 01 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere vergi ile ilgili tebligatlar “elektronik ortamda da” yapılabilecektir.
Uygulamaya ilişkin 456 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre;
- Kurumlar Vergisi Mükellefleri (mesleki faaliyetlerini şirket olarak sürdüren sağlık kuruluşları)
- Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden Gelir Vergisi Mükellefleri (mesleki faaliyetlerini gelir vergisi mükellefi olarak sürdüren sağlık kuruluşları)
(Mesleki faaliyetlerini Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi mükellefi olarak sürdüren tüm meslektaşlarımız) 01 Ocak 2016 tarihine kadar bildirimde bulunarak Elektronik Tebligat Adresi almaları ve Elektronik Tebligat Sistemini kullanmaları gerekmektedir.
- İsteğe bağlı olarak kendisine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler
E-Tabligat Adresi Nasıl Alınır?
1- Kurumlar vergisi Mükellefleri;
Kurumlar Vergisi Mükellefleri Bağlı Oldukları Vergi Dairesine, örneği 456 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişilikler)” Ek 1 ile başvuruda bulunacaklardır.
Söz konusu bildirimi şirketin kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik noterde verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim etmeleri gerekmektedir.
Başvuru değerlendirildikten sonra gerekli şartları taşıyan mükelleflere;
- İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu
- Parola ve şifre verilecektir.
2- Gelir Vergisi Mükellefleri;
Gelir Vergisi Mükellefleri örneği 456 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek kişiler için) Ek 2’yi doldurup bağlı bulundukları Vergi Dairesine başvurarak veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasındaki İnternet Vergi Dairesine, elektronik ortamda başvuruda bulunarak ilgili formu doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.
Gelir vergisi mükellefleri, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkündür.
Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir.
Tebliğ edilecek evrak elektronik imza ile imzalanarak vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ yapılacak ve muhatabın elektronik tebligat adresine gönderilecektir.
Elektronik imzalı tebliğ evrakı muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci (5.) günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Mesleki faaliyetlerine 01 Ocak 2016 tarihinden sonra başlayacak meslektaşlarımız ise işe başlama tarihinden itibaren 15 gün içinde talepte bulunarak sistemi kullanacaklardır.
Zorunlu durumlar (tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silinmesi, gerçek kişilerde ölüm, gaiplik) dışında sistemden çıkmak mümkün olmayacaktır.
Meslektaşlarımızın bilgilerine sunar, iyi çalışmalar dileriz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu
ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMA REHBERİ İÇİN TIKLAYINIZ
-456 NUMARALI VERGİ USUL TEBLİĞİ
-ELEKTRONİK TEBLİGAT TALEP BİLDİRİM FORMU
(EK1 ŞİRKETLER VE TÜZEL KİŞİLİKLER İÇİN)
-ELEKTRONİK TEBLİGAT TALEP BİLDİRİM FORMU
(EK 2 GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN)