Değerli meslektaşımız,
Bilindiği gibi sağlık kuruluşlarımızda ortaya çıkan Tıbbi Atıklar 2005 yılında yayınlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre toplanmakta, taşınmakta ve bertaraf edilmektedir.
Bu bağlamda daha önce ilçe belediyelerinde olan yetki 2015 yılı başından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir.
İlçe Sağlık Müdürlüklerince yapılan denetimlerde konuya ilişkin farklı uygulamalar yapıldığı meslektaşlarımızdan farklı taleplerde bulunulduğu gözlenmektedir.
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin “Küçük Miktarlarda Üretilen Tıbbi Atıkların Toplanması” başlıklı 17. maddesi;
Ek-1 c’de belirtilen ünitelerde oluşan tıbbi atıklar, diğer atıklardan ayrı olarak 13. maddede özellikleri belirtilen tıbbi atık torbaları ve kesici-delici atık kapları ile toplanırlar ve 22. maddede açıklandığı şekilde geçici depolanır” demektedir.
Ek-1 c’de Sağlık Hizmeti Verilen Diğer Üniteler (doktor muayenehaneleri, diş ve ağız sağlığı muayenehaneleri ve benzerleri) Küçük Miktarda Atık Üreten Sağlık Kuruluşları arasında tanımlanmıştır.
Yönetmeliğin “Küçük Miktarlarda Üretilen Tıbbi Atıkların Geçici Depolanması” başlıklı 22. maddesi ise;
Ek 1 C’de belirtilen ünitelerde oluşan ve tıbbi atık torbaları ile kesici delici atık kapları ile toplanan tıbbi atıklar, teknik özellikleri 16. Maddede belirtilen taşıma araçları ile en yakında bulunan geçici atık deposuna veya konteynerine götürülür. Böyle bir imkânın olmaması halinde üretilen tıbbi atıkların ilgili belediyenin tıbbi atık depolama ve taşıma aracı tarafından alınması sağlanır. Bu durumda tıbbi atıklar güvenli bir şekilde muhafaza edilir ve gerekirse ikinci bir tıbbi atık torbasının içine konulur. Atıklar, tıbbi atık toplama aracı gelmeden önce kesinlikle dışarıya bırakılamaz, evsel atıklar ile karıştırılamaz ve evsel atıkların toplandığı konteynerlere konulmaz. Bu sağlık kuruluşları …. “Atıkların toplanması konusunda ilgili belediye ile anlaşma yapmak ve bu anlaşmayı valiliğe ibraz etmekle yükümlüdür,” demektedir.
Meslektaşlarımızın sağlık kuruluşlarının neredeyse tamamında oluşan tıbbi atıklar yapılan sözleşmeler kapsamında Belediyenin tıbbi atık toplama ve taşıma araçları tarafından alınmaktadır.
Taşıma araçları ile geçici atık deposuna ya da konteynerine götürülmemektedir.
Yönetmeliğin yukarıda yazılı maddelerinin birlikte değerlendirilmesi sonucu dişhekimlerinin özel nitelikli turuncu renkli elbise, toplama programı görevli personelin periyodik eğitimi, otoklav torbası gibi zorunluluklarının olmadığı sonucuna varılmaktadır.
Meslektaşlarımızın bilgilerine sunar, iyi çalışmalar dileriz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu