Değerli meslektaşımız,
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada, sağlık kuruluşlarının denetlenmesinde Dişhekimleri Odasından temsilci bulundurulmasıyla ilgili haberler nedeniyle meslektaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik 3 Şubat 2015 tarih ve 29256 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik çıkmadan önce ve sonrasında yapılan çalışmalar hepimizin malumudur. Yönetmeliğin “Ruhsat Başvurusu ve Ruhsatname" başlıklı 13. Maddesinde ve “Denetim” başlıklı 28. Maddesinde Dişhekimleri Odalarının temsilcisinin bulunmaması nedeniyle diğer başka maddelerle birlikte yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açılmıştır. Başvurumuz üzerine talebimizi inceleyen Danıştay, mesleki faaliyetlerin kolaylaştırılması, ihtiyaçların belirlenmesi, mesleğin ahlaki ve disiplininin korunması gibi amaçları olan Dişhekimleri Odasının bir temsilcisinin teknik inceleme ekibi içinde bulunmasının bir zorunluluk olduğu gerekçesiyle Yönetmeliğin 13. maddesinin 4 fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Yine Danıştay Yönetmeliğin 28. maddesindeki “Denetim Ekibinde” Dişhekimleri Odasının temsilcisinin bulunmamasıyla ilgili düzenleme hakkında ise yürütmeyi durdurma kararı vermemiştir. Dava, Danıştay’da esas yönünden de görüşülecek olup iptal talepleriyle ilgili karar beklenmektedir. Odamızca Danıştay kararından sonra 01.02.2016 tarihinde 002/618-16 sayılı yazı ile İl Sağlık Müdürlüğü ve tüm İlçe Sağlık Müdürlüklerine denetimlerde Oda Temsilcisi bulundurulması için yazı göndererek gereğinin yapılması istenmiştir.
O tarihten bu yana Odamıza meslektaşlarımızdan herhangi bir yakınma ulaşmamıştır. Halen birçok ilçede hem açılış denetimlerinde hem de rutin denetimlerde Oda Temsilcilerimiz yer almaktadır. Sosyal medyadaki yazılarda İstanbul Dişhekimleri Odası'nın idari mahkemede iptal davası açması için girişimde bulunması istenmektedir. Halen Danıştay’da Yönetmelik ile ilgili açılmış bir dava bulunmaktadır. Aynı konuda ve aynı taleple yeniden bir dava açılması hukuka aykırıdır. Açılsa bile, mevcut davanın varlığı ve devam etmekte olması (derdest) nedeniyle reddine karar verileceği için konuyu idari mahkemede bir iptal davasına dönüştürmemiz hukuken olanaksızdır.
Ancak uygulamada sorun yaşayan meslektaşlarımızın Odamıza başvurmaları halinde her türlü hukuksal desteğin verileceğini bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu