Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Oda Başkan ve yöneticilerinden oluşan TDB Başkanlar Konseyi, 30 Eylül – 2 Ekim 2016 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta bir araya geldi.
Odamız adına Başkan Prof.Dr.Turhan Atalay, Genel Sekreter Aret Karabulut, Sayman Seçkin Özeralp ile Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Arısal'ın katıldığı ve Kahramanmaraş Dişhekimleri Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda aşağıdaki gündem maddeleri ele alındı.
1.Türkiye Gündemi,
2.Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Hakkında Görüşme,
3.Türk Dişhekimleri Birliği Akademi 2017 Programının Görüşülmesi,
4.Türk Dişhekimleri Birliği Kongrelerinin Geleceği Hakkında Görüşme,
5.Dişhekimlerinin Çalışma Şekilleri,
6.Türk Dişhekimleri Birliği 2016-2018 Stratejik Plan Hazırlıklarının Görüşülmesi.
7.Dişhekimliğinde İnsangücü Planlaması.
Toplantı sonrasında yayınlanan sonuç bildirgesinde ise öncelikle ülke gündemine ilişkin gelişmelere değinilirken, dişhekimliği insan gücü planlamasında yaşanan sıkıntılar ve ‘Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’ konusunda beklentiler de dile getirildi.
***
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI
SONUÇ BİLDİRGESİ
30 Eylül – 2 Ekim 2016 / KAHRAMANMARAŞ
Ülkemizin demokrasi ile yönetilme iradesini ortaya koyarak oluşturduğu Anayasa ile tüm kurum ve kuruluşlarının görev ve sorumlulukları belirlenmiştir.
Tüm kurum ve kuruluşların, tüm bireylerin, Anayasamızın kendilerine tanıdıkları yetki ve sorumluluk içerisinde hareket etmelerini demokrasi adına bekliyoruz.
15 Temmuz darbe girişimi anayasal kuvvetler ve halkın iradesiyle engellenmiştir. Darbe girişimine zemin hazırlayan unsurların ortadan kaldırılması için 3 aylık OHAL süresinin görevini tamamladığını, demokrasinin kesintiye uğratılmasına zemin hazırlaması muhtemel OHAL uzatmasının gerekliliğinin ortadan kalktığını düşünüyor ve ülke yönetiminin bir an önce normale dönmesi ve TBMM’nin tekrar çalışmasını diliyoruz.
İnanç, cesaret ve fedakârlık sonucu elde edilen Kurtuluş Savaşı zaferi; halk iradesinin temsil edildiği TBMM ile süreci yöneten devlet büyüklerimiz Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün dirayetli devlet adamlığı gücü ile Lozan Barış Antlaşması imzalanarak taçlandırılmış ve demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.
İnsan gücü planlaması ülkelerin kaynaklarını verimli kullanmak adına en çok önem verdikleri planlama alanlarından biri, belki de birincisidir. Tüm sektörler açısından hayati önemde bir kavram olan insan gücü planlamasının gençlerin en uzun ve en masraflı eğitimden geçerek mezun oldukları sağlık alanında daha da önem kazandığı tartışmasızdır. Ülkemizde çeşitli ekonomik ve sosyal sebeplerle yaygın olan ağız diş sağlığı sorunlarının giderilmesinin birçok diğer kriterin yanında yeterli sayıda dişhekimine sahip olmadan çözülmesinin mümkün olmadığı da ortadadır. Ancak, bugün sorunumuz yeterli dişhekimi olmaması değil, toplumun çeşitli nedenlerle ağız diş sağlığı hizmetlerine başvuru sıklığının gelişmiş toplumlara göre son derece düşük olmasıdır.
Son 10 yıldır dişhekimliği eğitimi alanında insan gücü planlaması ilkeleriyle hiçbir biçimde bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına dişhekimliği fakülteleri açılmış bu nedenle öğretim üyesi açığı ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır. Bu durumun sürdürülemez bir noktaya geldiğini ve eğer bugünden önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız vahim tabloyu ilgililerin bilgisine sunuyoruz.
Diğer yandan demokrasinin olmazsa olmazı olan; meslek örgütlerinin kendi meslek uygulamalarıyla ilgili görüşlerine başvurulmasını istiyor, 30 bin dişhekimini yakından ilgilendiren ve 20 aydır hayata geçirilemeyen ‘Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’in meslek örgütünün önerileri dikkate alınarak uygulanabilir bir yönetmelik yayınlanmasını bekliyoruz.