Değerli meslektaşlarımız,
17.12.2017 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 487 no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, serbest meslek icra edenlerin 01.01.2018 itibariyle isteğe bağlı olarak “E-Serbest Meslek Makbuzu” düzenleyebilecekleri duyurulmuştur.
Konuya ilişkin Mali Müşavirimizin değerlendirmeleri aşağıdadır.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu
2018 YILI SERBEST MESLEK MAKBUZU İHTİYARİ ELEKTRONİK ORTAMDA
“E-SERBEST MESLEK MAKBUZU” OLARAK TUTULMASI SERBEST BIRAKILMIŞTIR.
18.12.2017
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı “E-Serbest Meslek Makbuzu Sistemine” yönelik olarak 487 Seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (17/12/2017) Resmî Gazete ‘de yayımlamıştır. Tebliğde;
Serbest meslek erbabı, (dişhekimi) 01.01.2018 tarihi itibariyle isteğe bağlı E-Serbest meslek Makbuzu düzenleyebilir. Yayımlanan Genel Tebliğin özeti aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. 487 Seri numaralı VUK Genel Tebliği yazımız ekindedir.
1- E-Serbest Meslek Makbuzu:
Serbest meslek erbapları tarafından mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için düzenlenen serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda izlenebilmesi amacıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236. maddesine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “serbest meslek makbuzu” nun, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, muhatabının talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilmesi, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilebilmesi ve Başkanlığa elektronik ortamda raporlanabilmesine ilişkin düzenlemeler bu maddenin konusunu oluşturmaktadır.
Bu Tebliğde düzenlenen e-Serbest Meslek Makbuzu, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
2- Uygulamadan Yararlanma Yöntemleri ve Başvuru Esasları:
Mükellefler, E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından;
a) Kendi bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yoluyla,
b) E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımını sağlamak amacı ile Başkanlık tarafından oluşturulan ve www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan GİB Portalı aracılığıyla,
c) Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla,
olmak üzere üç yöntemden herhangi birini seçerek yararlanabileceklerdir.
Mükellefler, (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen yöntemlerden biri ile uygulamaya dahil olmak istediklerinde; Başkanlığın “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yayımlanan “Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Başvuru Kılavuzu”na uygun olarak gerekli başvuru işlemlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.
E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına (c) alt bendinde belirtilen yöntemle dahil olmak isteyen mükellefler; doğrudan Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerden herhangi birine başvuracak olup, bu mükelleflerin ayrıca Başkanlığa başvuruda bulunmalarına gerek bulunmamaktadır.
3- Değerlendirme ve İzin:
E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından kendi bilgi işlem sistemlerini Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yöntemiyle yararlanmak için Başkanlığa yapılan başvurular; Başkanlık tarafından mükellefe ait sistemin yapısı, işleyişi ile bu sistemde elektronik olarak düzenlenen E-Serbest Meslek Makbuzu örneklerinin, bu Tebliğde ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan teknik kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığı açısından değerlendirilecektir. Başkanlık gerek görmesi halinde ilave teknik bilgi ve belge talebinde bulunabilecektir.
Başkanlıkça yapılacak değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan ve test süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlayan mükelleflere E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından kendi bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yöntemiyle yararlanmasına ilişkin olarak izin verilecektir.
Değerlendirme aşamasında eksiklikleri tespit edilen mükelleflere, söz konusu eksiklikleri gidermeleri için en çok bir yıl süre verilir. Bu süre içerisinde eksikliklerini gidermeyen mükelleflerin başvuruları reddedilir.
Başvuruları reddedilen mükelleflerin reddi izleyen bir yıl içerisinde yapacakları başvurular kabul edilmeyecektir. Bu durum, mükelleflerin GİB Portal ya da özel entegratörlük izni alan mükellefler vasıtasıyla E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından yararlanmalarına engel teşkil etmez.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 487)