Pandemide İstanbul’da Kamu Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Durumu
Tüm dünyada COVID-19 Pandemisi ile mücadele devam etmektedir. Sağlık çalışanlarından yapılmaya başlanan aşılama devam ederken, bu arada virüs, dünyada hızla mutasyona uğrayarak çeşitlenmeye başladı .
Bu süreçte ciddi anlamda sekteye uğrayan Kamu ağız diş sağlığı hizmetlerinin güncel sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla İDO Başkanı Tarık İşmen, Genel sekreter Zozan Gölbaş ve Denetleme kurulu başkanı Uğur Ergin tarafından kamuda görev yapan bir grup meslektaşımız ile kapalı bir grup toplantısı ve çok sayıda meslektaşımız ile de telefon görüşmeleri yapılmış olup sonucu rapor halinde paylaşılmaktadır .
İstanbulda Mart 2020 itibariyle, kamuya bağlı ağız diş sağlığı kurumlarından ilçe sağlık müdürlüklerine dişhekimi,diş teknisyeni,hemşire, klinik yardımcısı görevlendirmeleri yapılmıştı. Bu kurum çalışanlarının yüzde sekseni hala filyasyon ve aşılama görevlerinde çalışmaktadırlar.
Meslek dışı bir alana yapılan bu görevlendirmelerde, kurumdan kuruma imkan ve işleyiş bakımından ciddi anlamda farklılıklar bulunmakla birlikte planlama, organizasyon eksikliklerinden kaynaklanan sorunlardan, güvenlik sorunu, sahada yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçların giderilememesi sorunu , İkametgah adreslerinden çok uzağa görevlendirilme, ek ödemelerin düzenli ve adil dağıtılmaması gibi bir çok sorun ile karşı karşıya kalındığı ifade edilmektedir.
Ağız diş sağlığı kurumlarında kalan meslektaşlarımız ise çok az sayıda olmaları sebebiyle artan iş yükü, sık tutulan nöbetler, kimi kurumlarda sözlü, yazılı olarak yapılan performans puan baskısı, fiziksel olarak pandemiye uygun olmayan çalışma koşularında enfeksiyon riski , çok düşük hesaplanan ek ödemelerden dolayı yaşanan gelir kaybı gibi çok sayıda sorun ifade etmektedirler.
Halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine erişimi ise;
Ağız diş sağlığı kurumlarında performans sistem ‘’yoğun’’ luğunda başlanıp pandemi ile yarım kalan hastalar, kamudan yeterli hizmeti alamadıklarından dolayı özel kurumlara yönelmişlerdir.
Bunun yanında ekonomik imkanları elvermeyen hastalar ise aylarca acil acil dolaşmak durumunda kalmışlardır.
Dünyada ve Ülkemizde bunca vaka ve ölümler yaşanıyor ,yeni varyantlar, mutasyonlar gelişiyorken genel sağlık hizmetlerinden ayrı düşünemeyeceğimiz ağız diş sağlığı hizmetlerinin ,kamuda da pandemi koşullarına uygun koşullarda ihtiyaçlara yanıt olacak ölçüde verilebilmesi son derece önemlidir. Bunun yanında ciddi bulaş riskleri barındırma sebebiyle de önemli tedbirler gerektirmektedir. Yeni bulaşlara yol açmamak adına kalabalıklar yaratmadan , tüm kurumlarda pandemi koşullarına uygun fiziki koşullar sağlanarak ve güncel çalışma protokollerine uygun süre ve uygun hasta sayıları ile çalışmanın düzenlenmesi hayati önem taşımaktadır.
Performansa dayalı sistemin pandemi dışında da kaliteli sağlık hizmetinden uzak, kışkırtılmış sağlık hizmeti yaratması, çalışan ve toplum sağlığı, özlük hakları açısından sorunlu boyutları ortada iken pandemi gibi riskli bir süreçte hiç sözkonusu edilmemesi gerekmektedir. Üstelik günden güne daha çok emek , puan daha az ücret anlayışına dönen bu sistemde çalışanların motivasyonu düşmüş olup yoğun tempodan da tükenmişlik yaşamaktadırlar.
Dolayısıyla toplum ve çalışan sağlığını korumak adına , performans sisteminden vazgeçilerek veya sistemsel ciddi düzenlemeler yapılarak tüm kurumlarda standart bir hizmet anlayışı ile pandemiye uygun güncel tedbirler çerçevesinde ve çalışan özlük hakları korunarak ağız diş sağlığı hizmeti verilebilmelidir.
Tüm bu önlemlerin alındığı, sağlıklı günler dileklerimizle …
İSTANBUL DİŞHEKİMLERİ ODASI
Raporun tamamı için tıklayınız