Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri, 21 Kasım 2011 Pazartesi (bugün) saat 10.00’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla başladı. Çelenk töreni; İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyeleri, TDB Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ile birçok meslektaşımızın katılımıyla gerçekleşti. Törenin ardından Yılmaz Manisalı Eğitim Merkezinde yapılan basın toplantısına geçildi.
Toplantıya; İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof.Dr.Serdar Çintan, Başkan Vekili Prof.Dr.Ender Kazazoğlu, Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Denetleme Kurlu Başkanı Prof.Dr.Turhan Atalay, Disiplin Kurulu üyesi Neslihan Yamalıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Diş Hekimi Kadir Gökmen Öğüt, Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Tarık İşmen, İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda diş hekimi katıldı. Basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı’nın bir gece yarısı apar topar çıkarıp yayımlattığı ve meslek örgütlerini sistemli bir biçimde yok etmeyi hedefleyen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname değerlendirildi.
Başkan Prof.Dr.Serdar Çintan yaptığı açıklamada, bu yıl Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kutlamalarının 20-27 Kasım günleri arasında gerçekleştirileceğini belirterek, her ne kadar “kutlama” olarak anılsa da, özelikle son yılarda bu haftanın Hükümetin sağlık alanındaki “icraatlarını” topluma anlatma fırsatının yakalandığı günlere dönüştüğünün altını çizdi.
Sağlıkta Dönüşüm adıyla başlayan süreçte, sistemi iyileştirecek ve halkı mutlu edecek bazı adımlar atılırken hekimler ve diş hekimlerine karşı alınan hasmane tutumu anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Çintan, “Mutlu olmayan sağlık çalışanları, kendi meslek örgütleri aracılığı ile seslerini duyurmaya çalıştıkça buna tahammül edemeyen Sağlık Bakanı, iki yıl önce ‘Meslek birliklerinin kapatılması üç maddelik bir yasaya bakar’ diyerek verdiği sözü tutma çabalarını artırmaktadır. Bu çabanın son adımı da 2 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) olmuştur” dedi.
İktidarların darbe ve kriz dönemlerinde en sık başvurdukları yol olan KHK’lerin, mevcut Hükümet’in 9 yılık iktidarı döneminde 28 tane yayınlayarak, birçok hayati konuda Meclis’i saf dışı bıraktığını vurgulayan Çintan, “663 SayılıSağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle kamu sağlık hizmetlerinin üzerindeki tüm yetkiyi elinde toplayan Bakanlık, sağlık kuruluşlarını daha çok gelir elde eden işletmeler olarak yapılandırırken, sağlık personelinin hizmetine karşılık SGK’dan (halktan kesilen sağlık primleri) ve halktan katılım payı olarak alınan paraları gelir kaydedip bu geliri sermaye şirketlerine aktaracaktır. Ayrıca eşit işe eşit ücret diye pazarlanan 666 sayılı Kararnameyle de sağlık personeline daha az ücret ödenmesi planlanmıştır” dedi.
(Konuyla ilgili basın metni için tıklayın)
Daha sonra söz alan Genel Sekreter Ayten Yıldırım, sistemli bir biçimde yok edilmeye çalışılan diş hekimliği mesleğine ilişkin Türkiye’deki sayısal verileri değerlendirdi. Son yıllarda yaygınlaşan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine(ADSM) karşı olmadıklarını ancak diş hekimliği mesleğinin muayenehanecilik geleneğinden geldiğinin göz ardı edildiğini vurgulayan Yıldırım, “Son yıllarda diş hekimliği mesleğinin geleneği yok sayılarak çok sayıda diş hekimi muayenehanesinin olduğu yerlere ADSM’ler açılıyor. Elbette halkın sağlık hizmetine yaygın bir biçimde ulaşma hakkı vardır ancak muayenehanelerin varlığı da yok sayılamaz. ADSM’ler muayenehaneleri yok ettiği gibi, buralarda çalışan meslektaşlarımızın koşulları da her geçen gün ağırlaşmaktadır. ADSM’lerde bir hekim günde 40–50 hastaya bakmak durumunda bırakılmakta, bu da kaliteli sağlık hizmeti vermeyi ciddi şekilde engellemektedir. Biz diyoruz ki, ADSM’lerde her türlü tedavi kalemi uygulanmak zorunda değildir, buralarda koruyucu diş hekimliğine yönelik çalışma yürütülmesi, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı verilerini köklü bir şekilde değiştirmeye yetecektir” diyerek ADSM’lerin kontrolsüzce açılmasını eleştirdi.
ADSM’ler dışında, yeni diş hekimliği fakültelerinin de plansız ve programsız şekilde açıldığı vurgusunun yapıldığı toplantıda Başkan Vekili Prof.Dr.Ender Kazazoğlu; asıl meselenin ağız ve diş sağlığı hizmeti verilen yerleri açmakta değil buralarda nitelikli hizmet verecek diş hekimlerinin yetiştirilmesinde olduğunun, hiçbir alt yapı çalışması tamamlanmamış üniversitelerde eğitimin nasıl verileceğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak söz alan Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası boyunca Pendik, Gaziosmanpaşa ve Avcılar ilçe meydanlarında kurulacak, ağız-diş sağlığı eğitimlerinin verildiği, çocuklara yönelik eğitim amaçlı kitapların ve fırça-macunların dağıtılacağı “Eğitim Çadırları” hakkında bilgi verdi.
İSTANBUL DİŞHEKİMLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU