SAĞLIK ÇALIŞANLARINI SÖZLEŞMELİ GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA ZORLAYAN, KAMU HASTANELERİNİ SATILIĞA ÇIKARTAN, SAĞLIK HİZMETLERİNİ TİCARİLEŞTİREN, 663 SAYILI KARARNAMEYE KARŞI 18 ARALIK’TA TÜNEL’DEN TAKSİM’E YÜRÜYORUZ, 21 ARALIK’TA GöREV’DEYİZ!
Hükümet, Meclis’i saf dışı bırakıp, bir gecede yayımlattığı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında yürütülen programın hızını hiç kaybetmeden “Sağlıkta Yıkıma Dönüşüm” olarak uygulanmasındakararlı olduğunu herkese gösteriyor. 2 Kasım 2011 gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanan 663 sayılı KHK sadece Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık çalışanlarının meslek icrasına, çalışma koşullarına, genel sağlık ortamına, halkın sağlık hakkına erişimine dek uzanan geniş bir alanda bir dizi ciddi ve kimi yerde geri dönüşsüz sonuçlar yaratıyor. Meslek örgütlerini sistemli bir şekilde tasfiye etmeyi de hedeflenen bu Kararnameye karşı sağlık çalışanları hep birlikte HAYIR! diyor.
Odamızın da içinde yer aldığı sağlık meslek örgütleri ve sendikaların temsilcileri 13 Aralık Salı günü ortak bir basın açıklaması yaparak; “Kamu Hastanelerini Satılığa Çıkartan, Sağlık Hizmetlerini Ticarileştiren, Sağlık Çalışanlarını Köleleştirmeyi Amaçlayan 663 Sayılı Kararnameye Karşı 18 Aralık’ta Tünel’den Taksim’e Yürüyoruz, 21 Aralık’ta Görev’deyiz!” dedi.
Meslek örgütümüzü hiçe sayan, asgari ücret tarifemizi “rehber tarifeye” dönüştüren, muayenehanelerimizi yok oluşa sürükleyen anlayışa karşı tüm meslektaşlarımızı 18 Aralık’ta Tünelden Taksim’e yapılacak olan yürüyüşe, 21 Aralık’ta yapılacak greve destek vermeye çağırıyoruz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Tarih:18 Aralık 2011 Pazar Saat: 12.00 Toplanma yeri: Taksim Tünel (Taksim Meydan’a Yürüyüş)
13.12.2011
Basına ve Kamuoyuna KAMU HASTANELERİNİ SATILIĞA ÇIKARTAN, SAĞLIK HİZMETLERİNİ TİCARİLEŞTİREN, SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KÖLELEŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN 663 SAYILI KARARNAMEYE KARŞI 18 ARALIK’TA TÜNEL’DEN TAKSİM’E YÜRÜYORUZ, 21 ARALIK’TA GöREV’DEYİZ!
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) 2 Kasım 2011 gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlandı.
663 sayılı KHK sadece Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık çalışanlarının meslek icrasına, çalışma koşullarına, genel sağlık ortamına, halkın sağlık hakkına erişimine dek uzanan geniş bir alanda bir dizi ciddi ve kimi yerde geri dönüşsüz sonuçlar yaratıyor.
Bu kararname; AKP Hükümeti’nin 2002 yılından bu yana, meslek örgütlerinin, sağlık çalışanlarının bütün itiraz ve uyarılarına rağmen adım adım uyguladığı yıkım projesi olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın son perdesi olma özelliğini taşıyor.
663 sayılı KHK ile; Üniversite hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından el konuluyor… Yurtdışından hekim ve hemşire ithalatının önü açılıyor… Sağlıkta yerli ve yabancı sermayeli konsorsiyumların önü açılıyor… Mevcut klinik şef ve şef yardımcılarının unvanları iptal ediliyor… Serbest sağlık bölgeleri kuruluyor… İlaçta reklam serbest bırakılıyor… Özel hastane/sağlık kurumlarının lisansları açık arttırmaya çıkarılıyor… Bütün sağlık mesleklerinin etik ilkeleri Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor… “Mesleki yetersizliği tespit edilen” sağlık meslek mensupları meslek icrasından men ediliyor… Sağlık çalışanlarını meslekten (geçici veya sürekli) men etme yetkisi Sağlık Bakanlığı'na veriliyor… Meslekten sürekli men edilen sağlık meslek mensuplarının diplomaları, uzmanlık veya meslek belgeleri Bakanlık tarafından itinayla imha ediliyor… Türk Dişhekimleri Birliği'nin asgari ücret belirleme yetkisi kaldırılıyor… Türk Tabipleri Birliği'nin “tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak” görevine son veriliyor…
663 sayılı Kararname ile Sağlık “Reformu”nun “cicim ayları” sona eriyor… Hükümet yetkilileri vatandaşa yönelik “müjdeleri” dillendirmeye başladılar bile. Genel Sağlık Sigortası’nın ertelenen maddeleri 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek… Katkı-katılım payları artırılacak. Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes sağlık primi ödemek zorunda bırakılacak… Aile Hekimi muayenelerinde, acil servislerde de katılım payı alınacak… Reçetesine 3 kalemden fazla ilaç yazılan hasta daha fazla para ödeyecek… Yeşil kartlar iptal edilecek…
663 sayılı Kararname ile; Kamu hastaneleri, tıpkı özel hastanelerde olduğu gibi, “tıbbî ve malî kriterler ile kalite, hasta ve çalışan güvenliği ve eğitim kriterleri çerçevesinde” A, B, C, D, E sınıflarına ayrılacak ve bir yıl içinde bütün illerde kurulacak olan Kamu Hastane Birliği’ne (KHB) bağlanacak. Kar-zarar hesabıyla çalıştırılacak bu birliklerin başında şirket CEO’ları yer alacak. Şirketleştirilen hastanelerde sağlık çalışanları sözleşmeli köle, hastalar müşteri muamelesi görecek. Kamu sağlık kurumlarının mevcut 10.300 yöneticisi sözleşmeli olarak istihdam edilecek; yani hiçbir iş güvenceleri olmayacak. Genel sekreter, idarî ve malî hizmetler başkanı, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için herhangi bir sağlık mesleğine mensup olmak gerekmeyecek. KHB ve hastane CEO'ları (ve onlara bağlı diğer yöneticiler) hastaneleri Bakanlığın belirlediği tıbbi ve mali performans kriterlerine göre yönetecek. “Performans kriterleri”ni tutturamayan Genel Sekreter'in ve ona bağlı başkanların, (başarısızlığa sebebiyet veren) hastane yöneticisinin, hastane yöneticisine bağlı başhekimin, müdürlerin, başhekim yardımcıları ve müdür yardımcılarının işlerine son verilecek. Bu sınırsız yetkili, sıfır güvenceli, çoğunluğu özel sektörden transfer CEO'lar ve diğer yöneticilerin işlerini, pozisyonlarını koruyabilmek için tek bir çareleri var: Bakanlığın koyduğu (başta mali olan) kriterleri tutturabilmek.
Bunun için de; Maliyetleri kısmak, giderleri azaltmak, kârı arttırmak, hastaların sağlığını değil, “müşteri memnuniyeti”ni öncelemek, hizmet organizasyonunu en çok ihtiyaç duyulan değil, en çok gelir getiren “ürün”lere göre planlamak, diğer KHB'ler ve özel hastanelerle piyasa koşullarında rekabet etmek, sağlık çalışanlarını daha, daha, daha fazla çalıştırmak, hastaneleri birer şirket gibi yönetmek zorundalar.
Biz aşağıda imzası olan sağlık meslek odaları ve sendikaları olarak; mesleğimize, emeğimize, geleceğimize ve sağlık hakkına sahip çıkmaya kararlıyız. KHB'leri ve hastaneleri birer ticarethaneye, kamu hastanelerini $irket hastanelerine dönüştürmeyi sağlığı piyasalaştırmayı, sağlık hizmetlerini ticarileştirmeyi, kamu sağlık kurumlarını özelleştirmeyi ve sağlık çalışanlarını köleleştirmeyi amaçlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na ve 663 sayılı KHK'ya karşı mücadeleyi yükseltiyoruz.
Bu doğrultuda; 18 Aralık Pazar günü 12.00’da Tünel’den Taksim’e, caddelerden taşan binlerce kişilik sağlık çalışanı kortejiyle yürüyoruz. 21 Aralık 2011 Çarşamba günü bütün sağlık çalışanlarıyla, bütün sağlık kurumlarında GöREVe çıkıyoruz. 21 Aralık 2011 Çarşamba günü Sağlık Hakkı Meclisleri'ni kuruyoruz… 663 sayılı KHK'yı hastanelerin bahçelerinde oyluyoruz!
21 Aralık… En uzun gecede, en kısa günde, karanlığın en koyu, ışığın en az olduğu anda; 21 Aralık’ta GöREV’deyiz! Günü uzatmak, aydınlığı çoğaltmak, karanlığı azaltmak ve 663 sayılı KHK'yı tarihin geri dönüşüm kutusuna göndermek elimizde.
21 Aralık 2011 Çarşamba günü bütün Türkiye'yi sağlığına, sağlık hakkına sahip çıkmaya, GöREVimize destek olmaya davet ediyoruz.
İSTANBUL TABİP ODASI / İSTANBUL DİŞHEKİMLERİ ODASI / İSTANBUL VETERİNER HEKİMLER ODASI / İSTANBUL ECZACI ODASI / SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI İSTANBUL ŞUBELERİ / DEVRİMCİ SAĞLIK-İŞ
|