AİHM, İstanbul Dişhekimleri Odasının Reklam Yasağı ile İlgili Kararını Haklı Buldu...
AİHM resmi web sitesinde ve Adalet Bakanlığı’nın AİHM Kararları hakkındaki Bülten’in 4. Sayısında yayımlanan …………. / Türkiye (3636/17- 20 Nisan 2021)kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) meslek etiğine uymayan dişhekimine reklam yasaklarına aykırı davranışı nedeniyle disiplin cezası veren İstanbul Dişhekimleri Odası kararını haklı buldu.
İstanbul Dişhekimleri Odası Disiplin Kurulu tarafından ……………. konuk olarak katıldığı bir televizyon programında kullandığı “çoğu ifadenin reklam unsuru taşıdığı, söyleşi içindeki bazı bölümlerin de doğrudan yönlendirme amaçlı olduğu” gözlenmiş ve 18.03.2010 tarihli kararı ile reklam niteliğinde açıklamalar nedeniyle Dişhekimine 1.043,00 TL para cezası verilmişti.
İstanbul Dişhekimleri Odası Disiplin Kurulu kararına ilgili dişhekiminin itirazı geri çevrilerek TDB Yüksek Disiplin Kurulu tarafından aynen onanmasına karar verilmiştir. Bunun üzerine disiplin cezasının iptali için yargı yoluna başvuran ilgili dişhekiminin talebi Ankara İdare Mahkemesi tarafından da reddedilmiş ve hakkındaki disiplin cezası kesinleşmiştir.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak verilmiş olan disiplin cezası nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini öne süren ………. talebi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilemez görülmüştür.
İç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine ilgili dişhekimi; verilmiş olan disiplin cezası ile “ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği” görüşüyle bu kez AİHM’sine başvurmuştur.
Halk sağlığı ve etik değerlere vurgu yapılan AİHM kararında ulusal makamların, davayı ifade özgürlüğü hakkındaki AİHM içtihatlarında belirtilen kriterlere uygun incelendiğini ifade etmiş ve kararında şöyle denilmiştir:
“Öte yandan, AİHM, mevcut davada başvurana verilen para cezasının, halk sağlığı gibi önemli bir alanda bir diş hekiminin mesleki etiğine aykırı olduğu düşünülen bir davranış için verildiği dikkate alındığında, ifade özgürlüğü hakkını kullanmasına orantısız bir müdahale olarak kabul edilemeyeceği kanaatine varmıştır”
AİHM’si açıkladığı bu nedenlerle tüm ulusal makamlar tarafından “başvuranın ifade özgürlüğü hakkı ile söz konusu diğer menfaatler arasında kurulacak denge konusunda kapsamlı bir değerlendirme” yapıldığı görüşüyle; oybirliğiyle Başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.
“Haksız rekabete göz yummayız!”
AİHM kararını değerlendiren İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Ali Gürlek şunları söyledi:
“Odamız kuruluşundan bu yana dişhekimlerinin etik kurallara uygun biçimde çalışmasını, haksız rekabetle meslektaşların mağdur olmamasını sağlamak için hep önlem almıştır. Aldığımız bu önlemler öncelikle meslektaşlarımız arasında haksız bir rekabet olmaması ve etik kurallara saygı için. Bir yandan da bu kuralları uygularken, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın saygınlığını da koruyoruz. Türkiye’deki yargı kurumlarının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de Odamızı haklı bulması, halk sağlığı ve meslek etiği konusundaki çabalarımızın boşa olmadığını da gösterdi. Bundan sonra da reklam yasaklarını ödünsüz biçimde uygulamaya ve meslektaşlarımızın çıkarlarını korumaya devam edeceğiz.”