Sağlıkta Şiddete İlişkin Hükümlerin de İçinde Bulunduğu Kanun Yürürlüğe Girdi
Sağlıkta şiddetin önlenmesi, tazminatların rücu edilmesi ve sağlık hizmetleri nedeniyle hekim, dişhekimi ve diğer sağlık çalışanlarına karşı ceza davası açılmasında ön izinle ilgili bir takım değişiklikler içeren Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 27.05.2022 tarih ve 31848 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu Kanun uyarınca;
- Türk Ceza Kanununda düzenlenmiş olan; “Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” suçunun “konusunun sağlık hizmeti olması halinde verilecek ceza altıda bir oranında arttırılarak” uygulanması düzenlemesi getirilmiştir.
- Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda var olan “sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama” suçunun tutuklama sebebinin varsayılmasına ilişkin hüküm, Ceza Muhakemesi Kanununa aktarılmıştır.
- Sağlık Hizmetleri Temel Kanuna eklenen maddeler ile kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve dişhekimleriyle diğer sağlık mensuplarının mesleğin icrası kapsamında yaptıkları muayene teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar sağlık bakanlığı bünyesinde kurulan “Mesleki Sorumluluk Kurulu”nun izin vermesine bağlanmıştır. Bu kurul tarafından verilecek soruşturmanın açılması izni veya izin verilmemesi kararlarına karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilecektir.
- Tıbbi hizmetlerden doğan zararların sağlık çalışanlarına rücu edilmesi izne bağlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile Devlet üniversitelerinde sağlık hizmeti nedeniyle idare tarafından ödenen tazminatın, ilgili hekim ve diş hekimleri ile eczacı ve diğer sağlık meslek mensuplarına yansıtılıp yansıtılmayacağına (rücu edilip edilmeyeceğine) ve bunun miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından bir yıl içinde karar verilecektir.
- Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu;
a) Bakan yardımcısı,
b) Sağlık Hizmetleri, Kamu Hastaneleri, Hukuk Hizmetleri, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürleri veya yardımcıları,
c) Profesör veya doçent unvanlı biri dâhili, diğeri cerrahi branştan iki hekim, olmak üzere yedi üyeden oluşur ve görev süresi iki yıldır.