Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Türk Dişhekimleri Birliği ve UNILSignal’in Türkiye genelindeki ağız sağlığı profilinin saptanmasını, ağız sağlığının genel sağlığa olan etkilerini de ortaya koyarak toplumsal bilincin yükseltilmesini hedefleyen ‘’Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması’’nın ilk faz sonuçları ve halihazırda devam eden 3 yıllık ikinci faz çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla 15.02.2012 tarihinde İstanbul’da Hilton Otelinde bir basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısına FDI Başkanı Dr. Orlando Monteiro DA SILVA, TDB Başkanı Prof. Dr. Taner YÜCEL, Proje Başkanı Prof. Dr. İnci OKTAY, Unilever Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep YALIM UZUN ile Unilever Ağız Bakım Grubu Araştırma Geliştirme Müdürü Vaidehi KETKAR katıldı.
“Türkiye Ağız Ve Diş Sağlığı Araştırması”
Basın toplantısında ilk olarak söz alan Unilever Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep YALIM UZUN, Türkiye’de bir kişiye yılda 1 tane bile diş fırçasının düşmediğini, her 2 evden birine hiç diş fırçası girmediğini, 3 kişiden birinin dişlerini günde 1 kez dahi fırçalamadığını belirtti. UNILEVER olarak toplum sağlığının geliştirilmesine yönelik bir projeye katkı sağladıklarını ifade etti.
Dünya Dişhekimleri Birliği Başkanı Dr. Orlando Monteiro DA SILVA da dünya çapında her 10 kişiden 9’unun ağız hastalıkları ile mücadele ettiğini bu nedenle bu projenin önemli olduğuna işaret ederek, ‘’Dünya çapında 1 milyon dişhekiminin sesi olan FDI olarak Unilever ve yerel partnerlerle birlikte yürüttüğümüz bu projede günde 2 kez florürlü diş macunu ile diş fırçalamanın önemini anlatıyor; insanların hayatlarında farklılık yaratmayı hedefliyoruz’’ dedi.
TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Taner YÜCEL ise 7 bölgeden kırsal kentsel nüfus dağılımını ve 9 farklı yaş grubunu temsilen 3.040 denek üzerinde yürütülen araştırma verileri doğrultusunda Türkiye’de ağız-diş sağlığı hijyeni ve bakımı konusundaki toplumsal bilincin düşük olduğu saptandığını söyledi.
YÜCEL, Batı ülkelerinde dişhekimine gitme sıklığının yılda 5, ülkemizde ise 0.9 olduğuna dikkat çekerek; ’Türkiye’de 0-14 yaş grubunda çürük-dolgulu-çekilen diş değer ortalaması 6.17’dir. Oysa FDI’ın 12 yaş çocukları için hedeflediği değer 1.0’dir.
TDB, gerek kamu eliyle olsun gerekse de özel sektör tarafından düzenlensin, toplumun ağız diş sağlığına yönelik tüm koruyucu uygulamaları desteklemektedir. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken temel nokta; uzun vadede koruyucu programları önceleyen ve halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine kolay ulaşılmasını hedefleyen ciddi ve sürdürülebilir programlar oluşturulması gerekliliğidir.
Ulusal koruyucu ağız diş sağlığı projelerinde, kamu-özel ayrımı yapmadan ve ülkenin bütün kaynaklarından faydalanan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)`nün de önerdiği gibi meslek örgütünün de içinde aktif olarak yer aldığı organizasyonlar yapılmalıdır.” diye konuştu.
2002 yılında uygulamaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Politikalarının dünyadaki uygulamaların aksine ülkemizin “Ağız-Diş Sağlığı Politikası”nda çok ciddi bir farklılaşma yarattığının altını çizen YÜCEL, “Bu farklılaşma, dişhekimi istihdamının kamuda artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Dişhekimliği hizmetleri, bütün dünyada ağırlıklı olarak serbest çalışan dişhekimlerinin muayenehaneleri üzerinden verilmekte iken bu oran ülkemizde giderek Sağlık Bakanlığı’nın % 50 hedefine doğru çekilmektedir.”diye konuştu.
Serbest meslek esaslı hizmet alımının gerçekleşmesinin bir gereklilik olduğunun altını çizen YÜCEL; “hasta odaklı, kaliteli serbest meslek esaslı hizmet alımına Sosyal Güvenlik Kurumunca muhakkak geçilmeli ve uygulama bir an önce başlatılmalıdır. Bu, kamu kurumlarından hizmet alınmasını da olumlu etkileyecek ve halka ulaştırılan hizmetin kalitesini arttıracağı gibi kamunun yaptığı işlerin denetlenmesine de olanak sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
“Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması”na başkanlık eden Prof. Dr. İnci OKTAY ise, çürüklerin çokluğuna kıyasla kişi başına 1 dolgulu diş bile düşmezken; çürüklerin tedavi edilmek yerine çekilmediğinin altını çizdi.
“Sabah Akşam Dişlerimi Fırçalarım” Projesi
Basın toplantısında projenin ikinci fazı olan ve floridli dişmacunuyla günde 2 kez diş fırçalamaya özendirme yoluyla ağız sağlığını ölçülebilir derece geliştirmeyi amaçlayan “Sabah Akşam Dişlerimi Fırçalarım” Projesi hakkında da bilgi verildi.
TDB, FDI ve UNİLEVER işbirliği ile Prof.Dr.İnci OKTAY başkanlığında İstanbul’da 8 İlköğretim okulunda 31 şubede, Aralık 2010 yılında başlatılan ve 3 yıl sürecek Faz II Projesi ile,
İlköğretim öğrencilerinde, diş fırçalama alışkanlığını % 75’e çıkarmak,
12 yaş grubunda düşük ve orta çürük risk grubunda DMF’i 1’e düşürmek,
12 yaş grubunda yüksek çürük risk grubunda DMF’i 2.5’e düşürmek,
Gingivitis’de % 80 iyileşme sağlamak.
hedefleniyor.