Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Başladı
Çelenk Töreni
22 Kasım Dişhekimliği Günü’nü içine alan Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri 21 Kasım Pazartesi saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başladı.
Çelenk törenine Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı A. Tarık İşmen, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Berna Aytaç, Yönetim, Denetleme, Disiplin Kurulu Üyeleri ile TDB ve İDO önceki dönem Başkanları ile Oda üyeleri katıldı.
İDO Başkanı Berna Aytaç törende yaptığı konuşmasında; Bilimsel Dişhekimliğinin 114. Yılında Atatürk’ün huzurunda meslektaşlarıyla bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı ve 22 Kasım Dişhekimleri Günü’nü kutladı.
Basın Toplantısı
Çelenk Töreninin ardından CVK Park Bosphorus Hotel’de gerçekleşen basın toplantısının açılışını Oda Başkanı Berna Aytaç yaptı. Aytaç konuşmasında; Toplumun ağız diş sağlığı farkındalığı için yapılan çalışmalardan bahsetti. Yeni çıkan Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’teki özellikle deprem uygunluk belgesi ile ilgili sorunlardan ve bu konuda yapılan çalışmalardan da bahseden Aytaç, dişhekimlerinin yaşadığı sorunları ve bu konulardaki önerilerini basın mensupları ile paylaştı.
Fakülte Sayıları ve Dişhekimi İstihdamı
Toplantıda Söz alan İDO Başkan Vekili Prof. Dr. Ender Kazazoğlu; 2009’da 13 olan fakülte sayısının şu an ülkemizde 104, KKTC’de ise 6 olduğu bilgisini verdi. Kontenjanların sadece bir dönemde 1.021 öğrenci daha arttırılarak toplam da 9.191 öğrenciye çıktığını açıklayan Kazazoğlu, bu fakültelerdeki akademisyenlerin azlığından hatta bazı üniversitelerde hiç Profesörün, Doçentin veya Öğretim üyesinin olmadığı bilgisini ekledi. Dişhekimliği fakültelerinde okuyan öğrenci sayısının 33.990 olduğunu söyleyen Kazazoğlu, “Nüfus başına düşen dişhekimi sayısı dikkate alınmadan fakülte açılmaktadır,” dedi.
Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’le İlgili Sorunlar
İDO Genel Sekreteri Fatma İnci 2015 yılında çıkan Yönetmelik ile, ağız diş sağlığı hizmeti sunan sağlık kuruluşlarına %49 hisse ile dişhekimi olmayanların da ortak olma yetkisi verildiğini, bu yanlışın 6 Ekim 2022’de çıkan yeni Yönetmelik ile düzeltilmediğini ve bu durumun etik ve deontolojik sorunlara yol açtığını belirterek “Sağlık Bakanlığı’nı bu hatadan dönmeye davet ediyoruz,” dedi.
Koruyucu Ağız Diş Sağlığı için Öneriler
Kamuda Çalışan Dişhekimlerinin Özlük Hakları ve Sağlıkta Şiddet
İDO Yönetim Kurulu Üyesi Dişhekimi Ş. Korkmaz Tuzcuoğlu yaptığı konuşmasında Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Profil araştırması ile ilgili rakamlar paylaşarak İstanbul Dişhekimleri Odası’nın koruyucu ağız diş sağlığı uygulamaları için önerilerini anlattı. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenleri ve kamuda çalışan dişhekimlerinin özlük haklarının korunması ile ilgili Oda görüşlerini basın mensupları ile paylaştı.
Basın bülteni için tıklayınız