İDO Antakya ve İskenderun’da Ağız Diş Sağlığı Hizmetine Devam Ediyor
06 Şubat 2023 Pazartesi günü, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve toplam 11 ili etkileyen depremler sonucu oluşan yıkım, yerinden edilme ve can kaybının yarattığı acıyı, dayanışmayla hafifletmek için İstanbul Dişhekimleri Odası ilk günden itibaren pek çok çalışma yürütüyor.
Bu çalışmalar kapsamında; İstanbul Dişhekimleri Odası üyeleri, Antakya ve İskenderun’da depremzedelerin acil diş tedavilerini gönüllü olarak yapıyor.
İDO Genel Sekreteri Fatma İnci’nin de içinde olduğu gönüllü dişhekimi ekibi geçtiğimiz hafta; toplam 28 dişhekimi ve 38 dişhekimliği öğrencisinin vefat ettiği deprem bölgesinde Hatay Meslek Odaları Koordinasyonunun yardım faaliyetlerini de yerinde izledi, faaliyetlerle ilgili bilgi aldı.
Fatma İnci bölgedeki durumu; “Yerle bir olmuş şehirde, şebeke suyu yoktu, çöken binalarda, lağım sızıntısı ve asbest tehlikesi nedeniyle su şebekesi kullanılamıyordu. Şehre su verilemediği için, hijyen problemi vardı. Uyuz ve bitlenme gibi hastalıklar görülüyordu. Kurulan çadır kentler yetersizdi. Yıkılan evlerinin bahçelerine derme çatma çadır kurarak yaşamaya çalışan çok sayıda depremzede vatandaş vardı,” cümleleriyle anlatıyor.
Defne’de bulunan İtalyan Sahra Hastahanesi’nin yanında kurulan klinik konteynerlerinde belediyelerin ve firmaların da desteğiyle iki ünitli bir konteyner diş kliniği kurulduğunu belirten Fatma İnci, ikinci konteyner diş kliniğinin ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu, Antakya Afet Koordinasyon Merkezindeki Çadır Kentte açıldığını söylüyor. Türk Dişhekimleri Birliği tarafından temin edilen konteyner ve cihazlarla ve dişhekimleri odalarının gönüllü hekim ve malzeme desteğiyle kurulan her iki klinikte İstanbul Dişhekimleri Odası ve Ankara Dişhekimleri Odası üyesi gönüllü dişhekimleri çalışıyor ve bu kliniklerde her gün yaklaşık 120- 150 civarında hastaya hizmet veriliyor. Verilen ağız diş sağlığı hizmetinin, gönüllü hekimlerin çalışmasıyla en az üç ay sürdürülmesi planlanıyor.
İskenderun’da ise İDO gönüllüleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, sağlık hizmetleri için hastahaneye dönüştürdüğü Osmangazi Gemisinde, yine İstanbul Dişhekimleri Odası tarafından kurulan iki ünitli diş kliniğinde depremzede vatandaşlara ağız diş sağlığı hizmeti veriliyor.
Dişhekimi Fatma İnci, meslek örgütü olarak bölgede yürütülen tüm çalışmalarda ve depremzedelerin ihtiyaç duyduğu ağız diş sağlığı hizmetinin verilmesinde ellerinden geleni yapacaklarsa da esas sorumluluğun kamuya ait olduğunu ve deprem bölgelerinde çöken sağlık sisteminin yeniden tesis edilmesinin kamunun görevi olduğunu belirtirken kamunun ilk elden yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:
Kamunun görevlerinin dışında gerek TDB gerekse dişhekimleri odalarının da yürüttüğü çalışmalardaki eksikliklere de değinen Fatma İnci, sadece Odaların kıt kaynakları çerçevesinde değil, dişhekimliği firmaları, diş macunu ve ilaç firmalarıyla birlikte daha geniş olanaklar yaratılması gerektiğini ve tüm sağlık meslek odalarının birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu belirtiyor.