DİŞHEKİMLERİNE ÇAĞRIMIZDIR
Son yıllarda, kamuda ağız diş sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve dişhekimi istihdamının arttırılmasına rağmen; toplumun ağız ve diş sağlığı hizmetlerine erişiminin yeterli olmadığını, kamuda ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan dişhekimlerinin mesleki sorunlarının arttığını görüyoruz. Plansız şekilde dişhekimliği fakültelerinin sayısının arttırılması, dişhekimi istihdam politikalarının yanlışlığı, özel sağlık kuruluşlarında çoğunlukla özlük haklarının görmezden gelinmesi v.b. nedenler, dişhekimlerinin çalışma koşullarının ağırlaşmasına yol açmıştır.
Ağız diş sağlığı hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, dişhekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesiyle doğrudan ilişkilidir. 6 Ekim 2022’de çıkarılan yönetmelik nedeniyle, muayenehane ve klinik açmanın zorlaştırılması, dişhekimi olmayan şahısların ve teknisyenlerin açtığı kliniklerin etik olmayan çalışma ve tanıtım faaliyetleri, haksız rekabete yol açan reklamların çığ gibi artması, taşeron çalıştırma ve performans baskısı gibi sorunlar çözüm beklemektedir.
Bu doğrultuda; tüm meslektaşlarımızın desteğiyle, Sağlık Bakanlığı ve TBMM nezdinde gerekli görüşmelerin yapılmasına ve kamuoyu yaratmaya yönelik kitlesel basın açıklamaları, çeşitli basın ve medya ziyaretlerini de içeren, aktif bir çalışma yürütülmesine karar verilmiştir.
Temel sorunlarımızın çözümüne yönelik taleplerimizin duyurulması amacıyla imza kampanyası başlatıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı, imzalarıyla, mesleki dayanışmaya omuz vermeye ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz.
DİŞHEKİMLİĞİ ALANINDA YASAL
DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TALEPLERİMİZ
6 Ekim 2022’de yayınlanan Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te muayenehane ve klinik açılmasını güçleştiren yönetmelik hükümleri ve fiili uygulamalar değiştirilmelidir.
Dişhekimleri, ağız diş sağlığı kliniklerinde istihdam edilebildiği gibi; muayenehanelerde de özlük hakları sağlanarak ücretli çalışabilmelidir.
Dişhekimi olmayan şahısların, ağız diş sağlığı merkezlerine ortak olmalarını sağlayan yönetmelik maddesi değiştirilmelidir.
Müşterek muayenehaneler, yönetmelikte tekrar tanımlanmalı ve Tıbbi Atık, TAEK ücreti gibi ödemeler, ayrı ayrı değil müşterek muayenehane adına yapılmalıdır.
6 Ekim 2022 Yönetmeliği’nde tanımlanan, Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) düzenlemesi iptal edilmelidir
Kamuda dişhekimi istihdamı; depremzede dişhekimlerine öncelik verilerek, arttırılmalı ve koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri ağırlıklı olmalıdır
Dişhekimleri ve tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Kamu sağlık kuruluşlarında şiddeti doğuran temel sebeplerden biri olan performans baskısı kaldırılmalı ve günlük hasta sayısı azaltılmalıdır.
SSK ve Bağ kur emeklisi hekimler ve dişhekimlerine, mesleki eğitimi ve mesleki çalışma niteliği dikkate alınarak Emekli Sandığı mensubu hekimlerle eşit şekilde ek ödeme verilmelidir.
Meslekte 15 yılını doldurmuş hekimler ve dişhekimlerine yeşil pasaport alma hakkı verilmelidir.
Fiili hizmet zammı, muayenehane sahibi dişhekimleri için de uygulanmalıdır. Fiili hizmet zammı kamu veya özel sağlık kuruluşu ayrımı yapılmadan, tüm dişhekimlerine 360 gün için 90 gün olarak tanımlanmalıdır.
Özel sağlık kuruluşlarında ücretli çalışan dişhekimlerinin, özlük haklarını ortadan kaldıran ‘’Taşeron Çalışma Biçimi’’ engellenmelidir.
Sağlık hizmetlerinde KDV % 1’e düşürülmelidir.