Değerli meslektaşlarımız;
Mesleki sorunlarımızın çözümü ve özlük haklarımızın iyileştirilmesine yönelik olarak imza kampanyası başlatmıştık.
19 Haziran’da, İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak, ‘’İmza Kampanyası’’nda dile getirdiğimiz taleplerimizi destekleyen 3209 meslektaşımızın imzalarını, TBMM’ye giderek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na ilettik. Haklı taleplerimiz konusunda, meclis'te grubu bulunan hükümet ve muhalefet partilerinin grup başkanvekillerini bilgilendirdik.
6 Ekim 2022’te çıkarılan Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile; ‘’Deprem Dayanıklılık Raporu, Yangın Ruhsatı’’ gibi, avukat, doktor, mühendis, mali müşavir gibi, başka serbest meslek sahiplerinden istenmeyen şartların, dişhekimlerine dayatılması; muayenehane ve klinik açılmasını neredeyse imkansız hale getirmiştir. İstanbul’da, 2022 yılında toplam 281 tane muayenehane ve ADSP açılmışken, 6 Ekim’de çıkarılan Yönetmelik sonrası, 2023 yılında 9 ayda; toplam 22 tane muayenehane ve ADSP açılabilmiştir. Açılan muayenehane ve ADSP sayılarındaki düşüş çok çarpıcıdır.
1219 Sayılı Temel Tıp Kanunu; dişhekimlerine, kamuda ve özelde ücretli çalışmanın dışında, muayenehane açmak suretiyle, serbest olarak mesleğini icra etme hakkı tanımıştır. Hekimlik diplomasıyla, Kanun çerçevesinde, kendi hesabına, serbest çalışma hakkı, yönetmelikle ölçüsüz şekilde sınırlandırılamaz. Dişhekimliği mesleğinin gerekleriyle ve hizmet sunumuyla ilgisi olmayan bina fiziki şartları öne sürülerek, dişhekimlerinin muayenehane açmalarının zorlaştırılması, haksız bir uygulamadır.
Ayrıca, bu yönetmeliğe dayanarak; dişhekimliği mesleğinin dışındaki şahıslara, Ağız Diş Sağlığı Merkezlerine ortak olma imkanı verilmesi de; etik ve deontolojik değerleri değil, maksimum kâr etmeyi önceleyen ve toplum sağlığını olumsuz etkileyebilecek, bir çalışma ortamına yol açmaktadır. Özel hastahanelere ve özel ADSM’lere, sınırsız sayıda şube açma hakkı tanınması da; dişhekimliği alanında, haksız rekabete yol açmakta ve ticarileşme ile birlikte tekelleşmeyi hızlandırmaktadır.
Özel hastahane ve ADSM’lerde, ücretli çalışan dişhekimlerinin özlük hakları, İLO Standartlarının çok altındadır. Sigortasız, iş güvencesiz çalıştırma ve taşeronlaştırma yaygınlaşmaktadır. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın, emekliliğe yansıyan temel ücretleri düşük tutulmakta ve performans baskısı devam etmektedir.
SSK ve Bağ-Kur emeklisi dişhekimleri, çoğunlukla, asgari ücretin altında emekli maaşı almaktadırlar. Kamudan emekli olan dişhekimlerine verilen ve Hazine’den karşılanan, yaklaşık 10.000 TL ‘’EK ÖDEME" nin, hakkaniyete uygun olarak, SSK ve Bağ- Kur emeklisi dişhekimlerine de verilmesi talebi, dikkate alınmamaktadır.
Özetle; doğrudan dişhekimliği hizmet sunumuyla ilgisi olmayan şartlar taşıyan, 6 Ekim 2022 Yönetmeliğinin değiştirilmesini talep ediyor; hekimlik nosyonuna uygun, çalışma hayatı ve emeklilik istiyoruz. Taleplerimizin gerçekleştirilmesi için, TDB ve tüm Dişhekimleri Odalarının ortak kararıyla, TBMM Başkanlığına ve Sağlık Bakanlığı’na, bireysel dilekçelerimizi gönderiyoruz. Meslek Örgütü olarak, 1 Ekim’de TBMM açılışından sonra, Meclise giderek; binlerce dişhekiminin gönderdiği dilekçelerin, Sağlık Bakanlığı ve TBMM’de karşılık bulması için, görüşmeler yapılacaktır.
Tüm meslektaşlarımızı, haklarımızı elde edene kadar; ısrarlı bir biçimde ve mesleki dayanışma içerisinde, taleplerimiz için gücümüzü birleştirmeye çağırıyoruz.
Serbest Meslek Hakkımız, Yönetmelikle Engellenemez!
Emeklilikte, Eşitlik ve Adalet İstiyoruz!
Dilekçe Kampanyasına Destek Ol!
DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
ADRESLER
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (Özel Kalem Müdürlüğü) E Blok Bakanlıklar/Ankara
baskanlik@tbmm.gov.tr
T.C. Sağlık Bakanlığı, Bilkent yerleşkesi, Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı 6001. Cad. No :9 Çankaya/Ankara 06800
sb.ozel.kalem@saglik.gov.tr