YÖNETMELİK VE DENETİM FORMLARINDAKİ YAPTIRIMLAR DEĞİŞTİ.
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin bazı maddeleri ile Yönetmelik ekinde yer alan “Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formları” değiştirildi. Yönetmelik ve eklerinde yapılan değişiklikler 15 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
6 Ekim 2022 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiş olan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğinin bazı hükümleri 5 Mart 2024 tarihinde değiştirilmiş, yönetmelik ekinde yer alan “Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formları” güncellenmişti. 15 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile Yönetmelik ve eklerinde ikinci kez değişiklik yapılmıştır.
Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre;
1.Hastane ve Merkez kapalı alan büyüklükleri ile Hastane ve Merkezlerde bulunması gereken asgari oda sayılarında değişikliğe gidilmiştir.
2.Ruhsatlandırma komisyonlarında görev alacak iki dişhekiminden birinin Dişhekimleri Odası tarafından görevlendirilmiş olması şartı benimsenmiştir.
3.Dişhekiminin aynı il sınırları içinde olmak ve 1219 saylı kanunun 12. Maddesine uygun olmak şartı ile en fazla iki sağlık kuruluşunda (1+1) çalışabileceği düzenlenmiştir.
4. Muayene ve tedavi edilen bütün hastalar için satış fişi veya fatura düzenlenmesi zorunluluğunun yanında düzenlenecek satış fişi veya fatura ekinde hastaya sunulan sağlık hizmetinin ayrıntılı dökümünü ve birim fiyatlarını gösteren belge düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir Bu hükme aykırılığın yaptırımı en az 100.000 TL idari para cezası olarak düzenlenmiştir.
5.Yönetmeliğin geçici maddesinde yapılan değişikliğe göre daha önce sadece “fiziki gereklilikler” bakımından korunan “kazanılmış haklar” “tıbbi donanım ve personel standartları” bakımından da kabul edilmiştir. Yapılan değişiklik ile ; “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşları fiziki gereklilikler, tıbbi donanım ve personel standartları bakımından ruhsatlandırıldığı tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine tabi olduğu” düzenlenmiştir. Yapılan değişiklik ile mevcut ruhsatların 2024 yılı sonuna kadar değiştirilmesi zorunluluğu da ortadan kalkmış bulunmaktadır.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte yönetmelik ekinde yer alan “Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Formları” güncellenmiş, İDARİ PARA CEZALARINA (50.000,00 TL- 250.000,00 TL) ALT SINIR GETİRİLMİŞTİR.
İDARİ PARA CEZASININ ALT SINIRININ 50.000,00 TL OLARAK ÖNGÖRÜLEN EKSİKLİKLERDEN BAZILARI:
*Hasta kayıtlarının elektronik ortamda tutulmaması,
*Elektronik ortamda tutulan kayıtların saklanmaması, yedeklenmemesi, arşivlenmemesi,
* Kişisel sağlık verilerinin merkezi sağlık veri sitemine aktarılmaması,
*Hasta dosyasında bulunması gereken zorunlu evrakların saklanmaması,
*Hastalardan onam formu alınmaması,
*Adli özellik arz eden müdahalenin bildirilmemesi
İDARİ PARA CEZASININ ALT SINIRININ 100.000,00 TL OLARAK ÖNGÖRÜLEN EKSİKLİKLERDEN BAZILARI:
*İl Sağlık Müdürlüğünden izin alınmaksızın, cihaz durumunda değişiklik yapılması,
*Tüm mahallerin, cihaz ve sarf malzemelerinin dezenfeksiyon ve sterilizasyonunun yapılmaması,
*Adına çalışma izin belgesi düzenlenmeyen sağlık meslek mensubu çalıştırılması,
*Ruhsata esas bina dışında faaliyet yürütülmesi,
*Ağız ve diş sağlığı hizmetleri dışında tıbbi müdahale yapılması,
*Yeterli havalandırma ve aydınlatmanın sağlanmaması, sıcaklığı uygun düzeyde tutmayı sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri ile iklimlendirilmemesi,
*Oda kapılarında, oda veya birimin ne amaçla kullanıldığını bildirir tabela olmaması,
*Tedavi edilen bütün hastalar için fiş veya fatura düzenlenmemesi, hastaya sunulan sağlık hizmetinin ayrıntılı dökümünü ve birim fiyatlarını gösteren belge düzenlenmemesi,
*Cihaz bakım ve kalibrasyonlarının yapılmamış olması,
*Kullanılan tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin Bakanlığın “Ürün Takip Sistemi”nde kayıtlı olmaması,
Sağlık kuruluşunda Bakanlık/İl Sağlık Müdürlüğü izni olmadan dental radyoloji birimi/ünitesi kurulması halinde ise uygulanacak İDARİ PARA CEZASININ ALT SINIRI 250.000,00 TL OLARAK DÜZENLENMİŞTİR.
İDARİ PARA CEZASI verilmesini gerektiren eksikliklerin, ikinci kez tespiti halinde ise uygulanacak İDARİ PARA CEZASININ BİR KAT ARTIRILARAK UYGULANACAĞI düzenlenmiştir.