Türk Dişhekimleri Birliği 19. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi Meslek Sorunları Sempozyumu 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Taner Yücel'in açılış konuşmasıyla başladı. İstanbul Dişhekimleri Odası adına Başkan Murat Ersoy ve Genel Sekreter Ayten Yıldırım'ın katıldığı Sempozyumun ilk gününde Sağlık Hukuku Semineri yapıldı. Uzm.Dr.Gamze Bulut, Prof.Dr.Pervin Somer, Doç.Dr.İlhan Üzülmez, Prof.Dr.Sedat Işık ve av.Pınar Aksoy Gülaslan konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantıda Tıp Hukukunun Temel Kavramları, Dişhekiminin Tazminat ve Ceza Sorumluluğu, Yüksek Sağlık Şurasının Bakışı Ve Yargıya Yansıyan Dişhekimliği Uygulamaları Oda bölgelerinden gelen yöneticiler tarafından tartışıldı.
SAĞLIK HUKUKU SEMİNERİ
TDB 19.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi Meslek Sorunları Sempozyumu, 31 Mayıs 2012 tarihinde sona erdi. Sempozyumda TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile Türkiye genelindeki 34 Dişhekimi Odası Başkan ve Yöneticileri, dişhekimliği mesleğinin sorunlarını masaya yatırıldı.
Dişhekimleri, akademisyenler, ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin de yer aldığı “Ulusal Ağız Diş Sağlığı Stratejisi” ve “Sağlık Turizmi” çalışma grupları da Meslek Sorunları Sempozyumu boyunca çalışmalar yapıldı.
TDB Genel Başkanı Prof.Dr. Taner YÜCEL ve Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dr.Ali Rıza İlker CEBECİ, düzenlenen basın toplantısı ile Meslek Sorunları Sempozyumu öncesi basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Toplantının açılışında dişhekimliği mesleğinin içinde bulunduğu durum ve halkımızın ağız diş sağlığına ilişkin çarpıcı tespitleri basın mensupları ile paylaşan YÜCEL; dişhekimliğinin bir meslek olarak kendi kendini yönetme özelliğinin altını çizerek serbest meslek esaslı hizmet alımının gerçekleşmesinin bir gereklilik olduğunu ifade etti.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan YÜCEL, yeni dişhekimliği fakültelerinin açılması ile ilgili olarak TDB’nin yıllardır Hükümeti gerek YÖK, gerekse milletvekilleri nezdinde uyardığını ancak bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını vurguladı. Fakültelerdeki bu artışın hem dişhekimi sayısının da dramatik bir artışa neden olduğunu hem de fakültelerde verilen eğitimin kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Kamuda verilen dişhekimliği hizmetleri ile ilgili bir soru üzerine TDB’nin kamuda verilen ağız diş sağlığı hizmetlerine karşı olmadığını ancak kamuda kullanılan kaynakların doğru kullanılmasından yana olduğunu belirten YÜCEL, performans sisteminin değişmesini ve hekim emeğinin gerçek anlamda değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
YÜCEL, kamuda getirilen ihale sistemi ile kullanılan diş protez malzemelerinin kalitesi konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu, ağız içinde kullanılan malzemelerde olması gereken biyolojik uyumluluk standartlarının ne ölçüde sağlandığının bilinmediğini ifade etti. Ucuza mal etme anlayışının beraberinde laboratuar standartlarında da düşüşü getirdiğini ve uygun olmayan çalışma koşullarının silikozise neden olduğunun altını çizdi.
YÜCEL, katılımcı sayısı, sergi alanı ve ekonomi hacmi ile dişhekimliği alanının en büyük organizasyonu olan FDI Kongresinin 2013 yılında İstanbul’da yapılacağını ve bu büyük gururun sektörün tüm bileşenleri ile birlikte yaşanacağının belirterek sözü Ankara Dişhekimleri Odası Başkanına bıraktı.
TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Taner YÜCEL’in Basın Toplantısı metni için tıklayınız…
Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dr.Ali Rıza İlker CEBECİ de 19.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi hakkında bilgi vererek, kongre kapsamında 4000 m2’lik alanda EXPODENTAL fuarı düzenlendiğini, bilimsel program kapsamında 28’i yabancı 84 konuşmacının davet edildiğini ve 43 kurs düzenlendiğini söyledi.
Basın Toplantısının ardından Meslek Sorunları Sempozyumu açılışı yapıldı. Açılışta CHP İstanbul Milletvekili Dişhekimi Kadir Gökmen ÖĞÜT de başarı dileklerini iletti. Sempozyum aşağıdaki gündemle toplandı.
1. Türk Dişhekimleri Birliği Dişhekimliği Meslek Etiği Kuralları Taslağının Görüşülmesi.
2. 29 Ağustos - 1 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul`da yapılacak 2013 FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi Hakkında Görüşme.
3. Dişhekimlerinin Birden Çok Yerdeki Mesleki Çalışmalarının Usul ve Esasları Hakkında
4. Yönerge Taslağının Görüşülmesi.
5. Başta Muayenehaneler Olmak Üzere Özel Sağlık Kuruluşlarından Hizmet Alınmasına İlişkin Görüşmelerin Değerlendirilmesi.
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
19.ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ
MESLEK SORUNLARI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRGESİ
(28-30 Mayıs 2012)
19.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında düzenlenen Meslek Sorunları Sempozyumu’nda;
TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Oda Başkanlarımız, aktivistler, meslektaşlarımız ve konunun uzmanları ile birlikte mesleğimizin temel sorunları ele alınarak, değerlendirmeler yapılmış, tartışmalarla mesleğimizin güncel sorunlarına çözüm aranmıştır.
Sempozyumumuzun ilk gününde “Sağlık Hukuku” Panelinde mesleki sorumluluk ve uygulamalarımız sonucu hastalarımızla aramızda oluşabilecek hukuksal uzlaşmazlıklarda; hastaların aydınlatılması kayıtlarının tutulmasının önemi ve olası hukuksal sorunların neler olabileceği konunun uzmanları tarafından tartışılmış ve meslektaşlarımızın aktif katılımı ile konu çeşitli yönleri ile incelenmiştir.
Sempozyumun 2.ve 3.günlerinde; Ulusal Ağız Diş Sağlığı Stratejisine yönelik konunun ilgilileri ve uzmanları da çalışmalarını yapmış, ulusal ağız diş sağlığı politikalarına yönelik görüş ve önerilerini hazırlamışlardır.
Sağlık Turizmi Çalışma Grubunda dünyada bu yönde gelişen eğilimlerin ülkemize yansıyan etkileri doğrultusunda, mesleğimize yönelik politika belirlenmesi ve hazırlıkları detaylarıyla tartışarak, mesleğimize katkılarını sağlamışlardır.
Oda Başkanlarımız ve sempozyum katılımcılarımız da iki gün boyunca meslek etiği kurallarını ve birden çok yerde çalışma ile ilgili yönerge taslaklarını tartışarak mesleğimize ait bu konuların çözümünde görüş ve önerilerini paylaşmışlardır.
Sempozyumumuzda yer alan ulusal ağız diş sağlığı stratejileri 2023’de; kamu hizmeti sunma sorumluluğunun en aza indirgenmeye çalışıldığı, ağız ve diş sağlığı koruyucu hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkemizde, koruyucu sağlık hizmetlerinin gerek hizmet sunumu ve gerekse finansmanının kamu sorumluluğunda olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle sağlıkta dönüşüm programının tümüyle değiştirdiği sağlık sistemi içerisinde birinci basamakta muayenehanelerin de dahil olduğu koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerine yer verilmesi konusu Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine iletilerek, görüş ve politikalarımız yönünde kamuoyu desteği ile çalışmalar yapmanın temel hedeflerimiz olduğu vurgulanmıştır.
Sağlık hakkı iyi bir ağız-diş sağlığına sahip olmayı ve nitelikli diş hekimliği hizmetlerine erişebilmeyi de kapsar. Fakat ağız-diş sağlığının genel sağlığın bir bileşeni ve bir sağlık hakkı olduğu yeterince anlaşılamamaktadır. Bu nedenle son yıllarda yapılan düzenlemeler de içerisinde toplum tabanlı diş hekimliği yaklaşımına önem veren , hastalarına karşı temel sorumluluklarını kar etmenin önünde tutabilen muayenehane diş hekimlerine ne yazık ki yer verilmemiştir.
Bu bağlamda yıllardır sürdürülen politikalarla hizmet satın alma işini sürüncemede bırakan siyasi irade şimdi aynı konuyu gündeme taşıyarak hem toplum hem de dişhekimleri nezdinde beklentiler oluşturarak konuyu tekrar tartışmaya açmıştır.
Kamunun dişhekimlerinden hizmet satın alması konunun sorumlularıyla TDB’nin yıllardır görüşerek üzerinde çalıştığı temel alanlardan biridir. Kamunun özelden hizmet satın alması meslektaşlarımızın hastalarıyla buluşmasında katkısı olabileceği ve hastanın hekim seçme özgürlüğü açısından ve hastaların sağlık hizmetine erişebilmeleri bakımından da yararlı olacaktır. Ancak hizmet satın alınmasının bütün kural ve koşullarının SGK tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi dişhekimliğini mekanik bir uygulamaya dönüştürebilecektir. Bu durumun mesleğimiz için önemli bir tehlike olduğuna dikkat çekmek isteriz. Bu görüşmelerde sözleşmeler tek tek dişhekimleri ile yapılmamalı, Türk Dişhekimleri Birliği asıl taraf olmalıdır.
Dişhekimleri ağız-diş sağlığının genel sağlığın bir parçası olduğundan hareketle toplumun ağız-diş sağlığı hakkını ve dişhekimlerinin emeğini savunmanın, sağlık sistemindeki sorunların sebebini hekim ve dişhekimi gibi gösterip toplumu bu meslek grubuna karşı şiddet kullanmaya iten ortamı hazırlayan iradeye ancak sağlık hakkını ve tüm sağlık çalışanların emeğini savunan güçlü bir mücadeleden destek alarak ve bu mücadelenin içinde tüm sağlık çalışanları ile birlikte yer alarak mümkün olabileceğini bilmektedir.
Ayrıca; TDB, son günlerde siyasi otoritenin gündeme taşıdığı ve kamuoyunda toplumsal, tıbbi ve etik boyutlarıyla tartışılan, özellikle kadınlarımızın vücut bütünlükleri üzerinde kendilerinden başka hiçbir iradenin söz sahibi olamayacağını kabul eder.
Türkiye’nin yıllardır uyguladığı barışçıl dış politikalarına karşın son günlerde yürütülen “komşularımızla sıfır sorun” politikasına ters düşen, dünyaya egemen olan güçlerin ortadoğudaki politikalarını ülkemiz üzerinden hayata geçirmek istemeleri, yaşamımızın her alanını olumsuz yönde etkilemektedir.
Son günlerde yaşadığımız olaylar; yaşamın her alanındaki etik değerlere sahip çıkmamızın önemini açıkça göstermektedir.
Türk Dişhekimleri Birliği bu güne kadar ağız diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olarak doğuştan kazanılan bir insanlık hakkı olduğunu savunur, bu bilinçle mesleğimize ve meslektaşlarına karşı görev ve sorumluluklarını her zaman yerine getirir.