Türk Dişhekimleri Birliği Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Komisyonu tarafından organize edilen Eğitmen Dişhekimi Eğitimi 19-20 Şubat 2011 tarihlerinde, İstanbul’da gerçekleştirildi. 121 meslektaşımızın katılımıyla gerçekleşen eğitimlerde, Prof.Dr.İnci Oktay yönetiminde; Sağlık Eğitiminde Yeni Modeller, Sağlık Eğitiminin Planlanması, Grup Çalışmalarının Entegrasyonu, Sağlık Eğitiminin Değerlendirilmesi ve Özel Bakım İhtiyacı Olan Gruplara Yönelik Sağlık Eğitimi örnekleri ele alındı. TDB Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Komisyonu Üyesi Dr. Gülser Kılınç da “Etkili Sunum Teknikleri” konusunda bilgi verdi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt, toplum ağız ve diş sağlığına yönelik eğitimlerin geldiği noktaya dikkat çekerek, “ilk yıllarda hocalarımızdan aldığımız şifahi bilgiler doğrultusunda ağız ve diş sağlığı eğitimleri verirdik. Bugün bilimsel doğrular ışığında, etkili yöntemlerle ağız ve diş sağlığı eğitimi çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türk Dişhekimleri Birliği Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Komisyonu Başkanı Ali Gürlek’de, Komisyon ve ülke çapında sürdürülen eğitmen dişhekimi eğitimi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ali Gürlek Komisyon çalışmalarının en güçlü yanını gönüllü çalışan 1500 eğitmen dişhekimi olduğunu kaydetti.
Kişisel becerilerin geliştirilmesi
Eğitimde Prof. Dr. İnci Oktay, "Ottawa Bildirgesi 5. Aksiyon Alanı Yaygınlaştırma Amacıyla Ulusal Eğitimci Grubu Oluşturma Programı” konusuyla ilgili bir sunum yaptı. Prof. Dr. Oktay, tüm dünya ülkelerinde Dünya Sağlık Örgütü’nün 1986 yılında yayımlanan Ottawa Bidirgesi çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin, temel amacının bireyleri kendi sağlıklarını koruma noktasına getirmek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Oktay, Ottawa Bildirgesi’nin faaliyet alanlarını; "Toplum etkinliğini arttırmak”, “Destekleyici çevre oluşturmak”, “Sağlıklı politikalar geliştirmek”, “Sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi”, “Kişisel becerilerin geliştirilmesi” başlıkları altında tanımladı. Ottawa Bildirgesi’nin 5. faaliyet alanına vurgu yapan Prof. Dr. Oktay, kişisel becerilerin geliştirilmesinin, bireylerin sağlıkları için doğru seçimleri yapabilmeleri ve uygulayabilmeleri amacıyla; kendine güven, özsaygı, bireysel yeterlilik, içsel sağlık kontrol odağı vb. gibi psiko-sosyal faktörlerin güçlendirilmesi anlamına gelmekte olup bu yaklaşım projenin temel dayanağını oluşturduğunu söyledi.
Kötü ağız hijyeninin genel sağlığı olumsuz etkilerini de aktarın Prof. Dr. Oktay, ülke çapında, ağız diş sağlığı alanında sağlıklı davranışları benimseterek bireylerde kişisel becerilerin geliştirilmesinin özel eğitim almış dişhekimleri tarafından sağlanabileceğinin altını çizdi.
Eğitmen Dişhekimi EğitimiProjesi
“Eğitmen Dişhekimi Eğitimi Projesi”nin temel amacı; ağız diş sağlığının korunması ve ağız diş hastalıklarının sıklığının azaltılması amacıyla topluma yönelik yapılacak eğitim çalışmalarında görev alacak dişhekimlerinin eğitimleri için tüm dişhekimleri odalarını kapsayacak şekilde bölgesel eğitmen dişhekimleri grupları oluşturarak bu alandaki faaliyetlerin ülke çapında yaygınlaşmasını sağlamaktır.
28 Şubat 2010 tarihinde ilk kez Diyarbakır’da başlayan ve bugüne kadar 22 Oda bölgesinde gerçekleştirilen eğitimlere 1238 meslektaşımız katıldı. Eğitmen dişhekimleri eğitimin sonuncusu 5 Mart 2011 tarihinde, Uşak’ta yapılacaktır.