Son günlerde İlçe Sağlık Müdürlüklerince bir kısım meslektaşımıza telefon edilerek “tebligatları olduğu” gelip almaları gerektiği söylenmekte, bir kısım meslektaşımıza ise” tebligatların elektronik ortamda yapılacağı, bu yolla yapılacak tebligatları kabul ettiklerine” dair yazı imzalatılmaktadır.
En son İstanbul’un bazı ilçelerinde, İlçe Sağlık Müdürlüklerinden meslektaşlarımıza gönderilen elektronik postada” Sayın dişhekimleri, Ulaşım aksaklıklarından ötürü yazışmalarımızın tebliğinde sorunlar yaşamaktayız. Bu sebepten ötürü yazışmalar elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Bu süreç çerçevesinde maillerinizi sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir. Oluşacak sorunlardan kurumumuz mesul değildir. Önemle bilgilerinize rica ederim.”denilmektedir.
Tebligatların nasıl yapılacağı 7201 sayılı Tebligat Kanununun 1. Maddesinde(Değişik Madde 11/01/2011-6099 S.K/1. Mad.) hükme bağlanmıştır. Buna göre; “Kazaî merciler, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır.”
Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4.maddesinde de “2 nci maddede belirtilen merciler tarafından yapılacak tüm tebliğler, bu Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) veya memur vasıtasıyla yapılır.” düzenlemesine yer vermekledir.
İlgili kanunun Elektronik Tebligat Başlıklı 7/A maddesi ( Ek Madde 11/01/2011 -6099 S.K/2. Mad)” Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye elektronik yolla tebligat yapılır” demekte, elektronik tebligatın ancak adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyenlere yapılabileceğini açık bir şekilde belirtmektedir. Zira anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olmakla birlikte, gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanacaklardır.
Maddede ayrıca uygulamaya ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği de yazılıdır. Yönetmelik henüz yayınlanmamıştır. Ancak kamuoyu ile paylaşılan yönetmelik taslağında da, elektronik tebligat gönderme işlemi tebligatı çıkaran merciin sistemi ile İdarenin yani Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nün sistemi arasında yapılacak entegrasyonla sağlanacağı, tebligatı çıkaran merci, elektronik tebligat mesajını İdare tarafından verilen elektronik tebligat adresi aracılığıyla İdareye ileteceğine yer vermekle, bu taslakta da ilgili merciiler tarafından doğrudan e– posta yolu ile tebligat yapılamayacağı görülmektedir.
Bu değerlendirmeler ışığında, “elektronik ortam da dahil tüm tebligatların ilgili kanun uyarınca PTT veya memur vasıtasıyla yapılabileceği, bu yolların dışında yapılan tebligatların yasallığı konusunda ciddi sorunlar olduğunu” meslektaşlarımızın bilgilerine sunarız.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu