BASIN AÇIKLAMASI : SGK, e-reçete, veri güvenliği, mahremiyet ...
SGK tarafından sağlık çalışanlarına gönderilen elektronik postayla TBMM üyelerine ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere e-reçete oluşturulmayacağı ve manuel reçete yazılmaya devam edileceği ifade edilmektedir.
15.01.2013 tarihinden itibaren ülke çapında SGK ile bağı olan tüm hekim ve diş hekimleri için e-reçete uygulamasına geçilirken milletvekillerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin uygulama dışında bırakılmalarının nedenlerini anlamakta zorlanıyoruz.
Sorun “Veri Güvenliği” ise, tüm dünyada “Veri Güvenliği” ciddi bir sorun iken 663 sayılı KHK’nın 47. maddesi ile “hiçbir ayırt edici ölçüt kullanılmadan, serbest ya da kamu bütün sağlık kurum ve kuruluşlarının hastalarının kişisel bilgilerini ve sağlık bilgilerini” Bakanlık ve bağlı kuruluşlara iletmekle yükümlü kılınmasına dikkat çekmek gerekir.
Henüz veri güvenliği kanunu da çıkmamışken her türlü sağlık bilgisi toplanıyor, işleniyor ve paylaşılıyorsa bu verilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağının da açıklanması gerekir.
SGK’nın yayınladığı duyurunun gerekçesi ne olursa olsun, özel hayatların gizliliği, özel hayatların korunması bağlamında açık bir çifte standart olduğunu, daha da ötesi millet ve vekilleri arasında ciddi bir ayrım yapıldığını belirtmek istiyoruz.
Anlaşılan o ki TBMM üyelerinin özel hayatlarının gizliliği önemli ve korunması gerekiyor, ancak toplumun diğer bireylerinin özel hayatı diye bir şey olmasa da oluyor.
Sağlık Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ivedilikle sağlık çalışanlarını ve toplumu aydınlatmasını bekliyor, uygulamanın gerekçelerini açıklamaya davet ediyoruz.
Yine bu vesile ile Sağlık-NET 2 Veri Gönderim Sisteminin meslektaşlarımızın sır saklama yükümlülüğünü, hastalarının mahremiyetini koruyan bir hale getirilmesini, hasta kayıtlarının kişisel bilgilerden arındırılarak, anonimleştirilerek aktarılmasıyla sınırlı tutulmasını beklediğimizi de bir kez daha vurguluyoruz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu