Elektronik Tebligat Kanunu ve kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Elektronik Tebligat Yönetmeliği, özellikle mesleki faaliyetlerini şirket yapısı altında sürdüren meslektaşlarımıza yönelik hükümler içermektedir.
Konuya ilişkin değerlendirmemizi ve Yönetmeliği bilgilerinize sunuyoruz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu
AÇIKLAMA
Tebligatların nasıl yapılacağı 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 1. maddesinde (Değişik Madde 11/01/2011-6099 S.K/1. Mad.) hükme bağlanmıştır.
Buna göre; “Kazaî merciler, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır.”
Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4.maddesinde de, “2. maddede belirtilen merciler tarafından yapılacak tüm tebliğler, bu Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) veya memur vasıtasıyla yapılır” düzenlemesine yer vermekledir.
İlgili kanunun Elektronik Tebligat Başlıklı 7/A maddesi ( Ek Madde 11/01/2011 -6099 S.K/2. Mad), “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye elektronik yolla tebligat yapılır.
Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler, elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanacaklardır.
Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir” demektedir.
Adı geçen yönetmeliğin 19.01.2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığı web sitemizde duyurulmuştu. Yönetmeliğin 7. maddesinin 1. fıkrası, “anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler, elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır.”
2. fıkrası ise, “kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur” demektedir.
İlgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre mesleki faaliyetlerini anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak sürdüren meslektaşlarımıza elektronik yolla tebligat yapılmasının ve buna uygun elektronik tebligat adresi edinmelerinin zorunlu olduğunu hatırlatırız.
Elektronik Tebligat Yönetmeliği’ne ulaşmak için tıklayınız