Hayatımız "diş" ten ibaret olmasın. Dışarda sınırsız bir hayat var,
7. Sanat size hayatın ve hayallerin sınırsızlığını gösterecek,
Her ayın 3. pazartesisi Yılmaz Manisalı salonumuzda sinema tarihinde iz bırakmış yerli ve yabancı filmleri hep birlikte seyredeceğiz.
Sinema ve film üzerine konuklarımızla söyleşiler yapacağız.
Gösterime girecek ilk film “Ahh güzel İstanbul” ve konuğumuz Ayla Algan …
Gelecek program bilgisi için TIKLAYINIZ
Etkinlik kaydı için TIKLAYINIZ
Tüm film programı için TIKLAYINIZ
Ahh Güzel İstanbul
1966, Atıf Yılmaz
Sadri Alışık, Ayla Algan, İhsan Yüce, Handan Adalı...
Film 60'ların meyhane kültürüne, müzikteki "yozlaşmaya", müzik piyasasının oluşum ilkelerine, sinema piyasasındaki istismara, yeni oluşmaya başlayan izleyici profillerine eleştiriler getirmesinin yanında, zengin bir ailenin fakir(leşmiş) bohem seyyar fotoğrafçı Haşmet adlı üyesi ile artist olma hayallerinin peşinden gitmek için İstanbul'a kaçmış Ayşe arasındaki sevgiyi de anlatıyor. Önemli ve umulmadık alt metinde ise Ayşe'yi istismar etmeye çalışan piyasa ile Ayşe'ye etik baskı uygulayarak onu hayallerinden uzağa düşüren (filmde "kurtaran") Haşmet arasında gidip gelen, özneleştirilmeyen Ayşe'nin dramı yer alıyor. Atıf Yılmaz sinemasının önemli başyapıtlarından. Dönemin İstanbul'unun en iyi izlenebileceği filmlerden.
SÖYLEŞİ : Ayla Algan SAAT 19:00 'DA YILMAZ MANİSALI EĞİTİM MERKEZİNDE..
Sinema, tiyatro oyuncusu ve ses sanatçısı olan Ayla Algan 1937'de İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Dame de Sion ile Fransa'da Versailles Lisesi'nde yaptı. Tiyatro sanatçısı Beklan Algan'la evlendikten sonra, sahne tecrübesini geliştirmek amacıyla Amerika'ya gitti ve burada bir süre New York Actor Studio'da öğrenim gördü.
Sahneye ilk kez Amerika'da öğrenimini yaparken çıktı. Off Brodway’de oyunlarda rolaldı. 1961'de "Tarla Kuşu" oyunuyla tiyatroya başladı. Aynı yıl Hamlet'te iki kez "Ophelia" bir kez de, erkek giysileri içinde "Hamlet" rolüyle çıktı. 3 yıl süreyle LCC'de tiyatro öğretmenliği yaptı,
aktör çalıştırma dersleri verdi.
Yunus Emre’nin felsefe ve şiirlerini Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak Avrupa’da tanıttı. 1964'te Vedat Türkali'nin senaryosundan Ertem Göreç'in yönettiği, Türkiye'deki işçi sorununu ve grev olgusunu işleyen "Karanlıkta Uyananlar" ile sinemaya geçti. 1965’te “Fizikçiler” oyunundaki rolüyle “İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”ne layık görüldü. Ancak Algan, tiyatronun kollektif bir sanat olduğunu belirterek ödülü almadı. 1966'da yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı ve 1967'de San Remo'da düzenlenen Bordighera Film Şenliği'nde "Gümüş Ağaç Ödülü"nü alan Ayla Algan, "Ah Güzel İstanbul" filmiyle dikkatleri çekti.
1970'de Montreux Festivali'nde kadın özgürlüğü üzerine çevrilen "Kadınlığın Öyküsü" filminde oynadı. Sinema ve tiyatro sanatçılığının yanı sıra, hafif müzik dalında da ün yaptı. 1971'de Paris'te Olimpia'da sahneye çıktı.
1973'te Altın Orfe Şarkı yarışmasında ikincilik ödülünü kazandı ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki şarkı yarışmalarında Türkiye'yi temsil etti. Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü ve UNICEF Onur Ödülü aldı. 1977’de Polonya Pop Müzik Yarışması’nda birincilik kürsüsüne çıktı.
Rol aldığı filmler ve diziler : Karanlıkta Uyananlar, Yıldız Tepe, Ah Güzel İstanbul, Zilli Nazife, Biraz Kül Biraz Duman, Son Söz Benim, Yılan Soyu, Salak Bacılar, Gölgedeki Adam, Eksik Etek, Çil Horoz, Dört Mevsim İstanbul, Seni Seviyorum Rosa, Kız Kulesi Aşıkları, Yaz Yağmuru, Doktora Bak Doktora, Beşi Bir Yerde, Sakın Arkana Bakma, Sıdıka, Şükran Büfe, Kurşun Kalem, Üzgünüm Leyla, Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye’de, Harem Suare, Hanım Ağa, Yıldız Tepe, Metropol Kabusu, O da Beni Seviyor, Biz Size Aşık Olduk, Havada Bulut, Hızma, Yadigar, Aliye, Arapsaçı, Ziyaret, Patroniçe,
Binbir Geace, Şöhret Okulu, Ayda.
Filmlerin seçiminde ve gösterilmesinde yardımlarını esirgemeyen sn. Ozan Kemal Dil'e teşekkürlerimizle...