30 Haziran 2012 Tarihinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu kanuna bağlı olarak; 18 Ocak 2013 tarihinde İş Sağlığı ve Güvenli Kuralları Hakkında Yönetmelik; 29 Aralık 2012 tarihinde İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik; aynı tarihte İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, yine aynı tarihte İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlemesi Yönetmeliği yayınlanmıştır.
Yayınlanan kanun ve yönetmelikler tüm özel ve kamu kesimi iş yerlerine bazı yükümlülükler getirmekte olup başlıklar halinde şöyle sıralanabilir:
1- Kanun tüm özel ve kamu kesimine ait bütün iş yerlerini ve iş yerlerinde çalışanları kapsamaktadır.
*Çalışanı olmayan sağlık kuruluşları yasanın kapsamı dışındadır.
— Tüm iş yerleri risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmak zorundadır. Risk değerlendirmesini işveren ve iş yerleri kendileri yaptırabilecekleri gibi dışarıdan hizmet satın alma yoluyla da yaptırabilecekleridir.
- Risk değerlendirmesini yapacak ekip;
*İşveren veya işveren vekili,
*İş yerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimleri,
*İş yerindeki çalışan temsilcileri,
*İş yerindeki destek elemanları,
*İş yerindeki bütün birimleri temsil edecek çalışanlardan oluşacaktır.
2- İş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştır. (01.01.2013)
— Dişhekimleri ve ağız diş sağlığı hizmeti sundukları sağlık kuruluşları, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İş Yeri Tehlike Sınıfları Hakkında Tebliğe göre “tehlikeli” sınıfta yer almaktadırlar.
3- 01.01.2013 tarihinden itibaren ticari, sınaî işyeri ayrımı yapılmaksızın tüm iş yerlerinde işe girişlerde sağlık raporu alınacaktır.
- İş yerinde iş değişikliği halinde de sağlık raporu alınacaktır.
- İş kazası, meslek hastalığı nedeniyle iş yerinden ayrı kalan çalışanların işe dönüşlerinde de istemeleri halinde sağlık raporu alınacaktır.
4- İş yeri hekiminden ve iş güvenliği uzmanından hizmet alımı yükümlülüğü;
- Ticari ve sınaî işyeri ayrımı yapılmaksızın tek kişi çalışanı olan işyerleri de dahil işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet almak zorunludur.
- Çalışan sayısı elli ve daha fazla ise hizmet alımı yükümlülüğü 01.01.2013 tarihinde başlayacaktır.
- Çalışan sayısı 1 ila 9 arasında bulunan ve “az tehlikeli” iş yerleri için kanunun iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet alma yükümlülüğü 01.07.2014’te başlayacaktır.
— Çalışan sayısı 1 ila 9 arasında olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet alma yükümlülüğü 01.07.2013 tarihinde başlayacaktır.
- İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet doğrudan istihdam etmek suretiyle alınabileceği gibi ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden ücret karşılığı alınabilecektir.
5- Alınacak hizmet ile ilgili kamunun desteği;
— Çalışan sayısı bir ila dokuz arasında olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde yapılan sağlık ve güvenlik harcamaları SGK tarafından karşılanacaktır. (01.07.2013)
— Çalışan sayısı bir ila dokuz arasında olan az tehlikeli işyerlerinde yapılan sağlık ve güvenlik harcamaları ise Bakanlar Kurulu tarafından karar altına alındığı takdirde SGK tarafından karşılanacaktır. (01.07.2014)
- Yasanın yürürlük maddesinin c bendi, “yayım tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer” demektedir. Risk değerlendirmesi c bendi kapsamında olduğundan 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Risk değerlendirmesi yaptırmayanlara 01.01.2013 tarihinden itibaren idari para cezası uygulanacaktır.
- Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında risk değerlendirmesi ekibini oluşturacak kişiler çoğunlukla olmadığından, meslektaşlarımız bu hizmeti firmalardan sağlayacaklardır.
- Meslektaşlarımızın yasal zorunluluk olan Risk Değerlendirmesini uygun koşullarda yaptırabilmeleri amacıyla firmalarla görüşmelerimiz sürmektedir. Görüşmeler sonucunda gerekli açıklama en kısa sürede yapılacaktır.
- Meslektaşlarımızın herhangi bir sorun yaşamamaları için sağlık kuruluşlarının risk değerlendirmelerini yaptırmalarını öneriyoruz.
- Çalışan sayısı 1 ila 9 arasında olan ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan tüm sağlık kuruluşları TEHLİKELİ sınıfta yer aldığı için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminden hizmet alma yükümlülüğü 01.07.2013 tarihinde başlayacaktır.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun kapsamında İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları “Risk Değerlendirmesi Rehberi” hazırlayabilir. Bakanlıkça onaylanan bu rehberler sektör, meslek veya yapılan işlere özgü “Risk Değerlendirmesi Uygulama Rehberi” olarak yayınlanabilir.
- Odamızca, konuyla ilgili gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için Türk Dişhekimleri Birliği’ne başvuru yapılmıştır.
Meslektaşlarımıza duyurulur.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu