Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik
16 Temmuz 2013 tarihinde Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.
Değişikliğe ilişkin Türk Dişhekimleri Birliği Hukuk Bürosunun değerlendirmesi ve ilgili yönetmelik aşağıdadır.
.................................................................................................................
Türk Dişhekimleri Birliği Hukuk Bürosunun Değerlendirmesi
Önceki düzenlemede yabancı bir hekimin ülkemizde çalışabilmesi için az da olsa Türkçe bilmesi gerekirken yapılan bu değişiklikle hiç Türkçe bilmeyen bir hekim de, bir yıl içinde Türkçe öğrenmek kaydıyla, çalışmaya başlayabilecek. Söz konusu hekim bir yıl içinde Türkçe öğrendiğine ilişkin belge sunamazsa çalışma belgesi iptal edilecektir.
Yabancı hekimlere getirilen kolaylıklardan bir diğeri de mesleklerini uygulamalarına ilişkin bir yasaklarının bulunup bulunmadığının ülkelerindeki yetkili makamlardan sorulmasına getirilen istisnalardır. Hekim son bir yıl içinde ülkemizdeki eğitim kurumlarından birinden mezun olmuş ise ya da son beş yıldır kesintisiz olarak ülkemizde ikamet etmekte ise veya ülkesindeki olağanüstü bir durum sebebiyle Türkiye’ye sığınmış ise böyle bir belge istenmeyecektir.
Yapılan değişiklikler içinde bir de, Suriye’li hekimlere yabancı hekimler için aranan koşulların hemen tamamından muafiyet sağlandı. Suriye’de yaşanan karışıklıklar sebebiyle ülkemize sığınanlara sağlık hizmeti vermek isteyen hekimler ile diş hekimi, eczacı, ebe ve hastabakıcılar dışında kalan sağlık mesleği mensuplarının Türkiye’de çalışma ve ikamet izinlerinin olması ve mesleklerini uygulamaya yetkili olduklarını gösteren belgeyi ibraz etmeleri yeterli sayılmıştır. Bunların eğitimlerinin ülkemizdekine denk olup olmadığı veya Türkçe bilip bilmedikleri yahut ülkelerinde meslekten yasaklanmış olup olmadıkları araştırılmayacaktır. Bu kişiler sadece Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezlerinde Suriye’den ülkemize sığınanlara hizmet vereceklerdir.
………………………………………………………………………………………….
Sağlık Bakanlığından:
YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE’DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA
ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
Resmi gazete:22.02.2012-28212
BİRİNCİBÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 –(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türkiye’de mesleklerini icra etmek isteyen yabancısağlık meslek mensuplarının özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına ilişkin usul ve esaslarıdüzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelik; dişhekimi, eczacı, ebe ve hastabakıcılar hariçözel sağlık kuruluşlarında çalışacak tüm yabancısağlık meslek mensuplarınıkapsar.
(2) Türk soylu dişhekimi, eczacı, ebe ve hastabakıcılar hakkında 25/9/1981tarihli ve 2527 sayılıTürk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek ve SanatlarınıSerbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluşveya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun uygulanır.
Dayanak
MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik; 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılıSağlık Bakanlığıve BağlıKuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40 ıncımaddesine, 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılıTababet ve ŞuabatıSan'atlarınınTarzıİcrasına Dair Kanunun 1 inci, 4 üncü, 30 uncu, 47 nci, 63 üncüve Ek 13 üncümaddelerine, 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı HemşirelikKanununun 3 üncü maddesine ve 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılıSağlık Hizmetleri Temel Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) Mesul müdür: Özel sağlık kuruluşlarının Bakanlık ve Müdürlük nezdinde temsilcisi olan idari ve tıbbi sorumlusunu,
c) Müdürlük: İl Sağlık Müdürlüğünü,
ç) Yabancı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağıbulunmayan kişiyi,
ifadeeder.
İKİNCİBÖLÜM
Çalışma Şartlarıve Çalışma Başvurusu
Çalışma şartları
MADDE 5 –(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki yabancısağlık meslek mensupları, aşağıda yer alan şartlarısağlamak kaydıyla özel sağlık kuruluşlarında mesleklerini icra edebilirler:
a) Diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliği onaylanmışve Bakanlıkça tescilleri yapılmışbulunmak.
b) Mesleğini icra etmesine kanunen engel hali bulunmamak.
c)(Değişik:16.7.2013-28709) Türkçe bilmek,[1]
ç) İlgili mevzuata göre Türkiye’de çalışma ve ikâmetizni almışolmak.
d) Hekimler için, zorunlu mesleki malîsorumluluk sigortasıyaptırmak.
Çalışma başvurusu
MADDE 6 –(1) Yabancısağlık meslek mensubu tarafından, çalışmak istenilen özel sağlık kuruluşuna başvuru yapılır.
(2) Kişinin özel sağlık kuruluşunda çalışma başvurusu, mesul müdür tarafından Ek-1 sayılıcetvelde yer alan belgeler ile birlikte Müdürlüğe intikal ettirilir.
(3) Dosyada eksiklik ve/veya uygunsuzluk bulunmamasıhalinde dosya Bakanlığa gönderilir.
(4) Başvuru dosyası, Bakanlıkça planlama kapsamında ve Ek-1 sayılıcetvelde yer alan belgeler açısından değerlendirilir. Uygun bulunmasıhalinde yabancısağlık meslek mensubunun diplomasıtescil edilerek mesleğini icra etmesinin Bakanlıkça uygun bulunduğuna dair belge düzenlenir.
(5) İlgili mevzuat kapsamında çalışma izni ile ikâmetizni alınarak dördüncüfıkradaki belge ile birlikte personel çalışma belgesi düzenlenmesi için Müdürlüğe başvurulur. Yabancısağlık meslek mensubu, personel çalışma belgesinin Müdürlük tarafından onaylandığıtarihten itibaren özel sağlık kuruluşunda çalışabilir.
“Suriye uyruklu sağlık meslek mensuplarının muafiyet durumu
GEÇİCİMADDE 1 –(Ek:16.7.2013-28709) (1) Suriye’de yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye’de geçici koruma altına alınanlar için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıtarafından kurulan barınma merkezlerinde çalışmak isteyen Suriye uyruklu sağlık meslek mensupları, mesleğini icraya yetkili olduğuna dair belge ibraz etmek kaydıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerindeki şartlardan muaf tutulur.”
ÜÇÜNCÜBÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 7 –(1) Bu Yönetmelik yayımıtarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanıyürütür.
“EK-1 (Değişik: 16.7.2013-28709)[2]
BAŞVURU İÇİN GEREKLİBELGELER
1) İlgili merci tarafından diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge.
2) Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılıolduğuna dair belge. Bu belge;
a) Başvuru tarihinden itibaren en geçbir yıl içerisinde ibraz edilmek zorundadır. Bu süre sonunda belge ibraz edilmemişise Müdürlükçe personel çalışma belgesi iptal edilir.
b) Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olanlardan istenmez.
3) Türkiye’de ilk defa meslek icra edeceklerin, geldikleri ülkenin yetkili makamlarından alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığınıgösteren belge. Bu belge;
a) Başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye’deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan,
b) Başvuru tarihi itibarıyla beşyıldır Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden,
c) Ülkelerindeki olağanüstühal nedeniyle Türkiye’ye sığınmışolanlardan,
istenmez.
4) Çalışacaklarıözel sağlık kuruluşu ile yabancısağlık personeli arasında yapılan, yabancısağlık personeline ödenecek aylık ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesi.”
[1] c) Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında AvrupaDil Portfolyosukriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılıolmak.
[2] EK-1
BAŞVURU İÇİN GEREKLİBELGELER
1) İlgili merci tarafından diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge.
2) Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosukriterlerinegöre (B) veya üzeri seviyede başarılıolduğuna dair belge.
3) Türkiye’de ilk defa meslek icrasında bulunacakların, geldikleri ülkenin Sağlık Bakanlığıveya Büyükelçiliğinden alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığınıgösteren belge.
4) Çalışacaklarıözel sağlık kuruluşu ile yabancısağlık personeli arasında yapılan ve yabancısağlık personeline ödenecek aylık ücret miktarının da belirtildiği hizmet sözleşmesi.