Türk Dişhekimleri Birliği, 101.FDI Kongresi’nde dünyanın 120 farklı ülkesinden 10 bin diş hekimini İstanbul’da buluşturuyor. 28-31 Ağustos 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan kongre, diş hekimlerinin hafızalarından silinmeyecek büyük bir organizasyon olacak.
Diş hekimliğinin “olimpiyatı” olarak bilinen Dünya Dişhekimliği Kongresi’nin 101.si 28-31 Ağustos 2013 tarihleri arasında Türk Dişhekimleri Birliği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak. 120 ülkeden yaklaşık 10 bin diş hekiminin katılacağı bu tarihi buluşmayla ilgili bilgi vermek amacıyla bugün (27.08.2013 Salı) İstanbul Kongre Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. FDI 2013 İstanbul Kongresi’ne başkanlık eden TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ile FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva’nın birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında aynı zamanda İstanbul Deklarasyonu’nu da imzalandı.
FDI’ın misyonu: “Dünyayı en uygun ağız sağlığına yönlendirmek”
Basın toplantısında konuşan FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva, FDI’ın 1900 yılında, her beş yılda bir, hastalara fayda sağladığı açık olan deneyim ve uygulamaları paylaşmak için uluslararası bir diş hekimliği kongresi düzenlemek amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, FDI’ın bugün misyonunun “dünyayı en uygun ağız sağlığına yönlendirmek“ olduğunu vurguladı.
Ağız ve diş sağlığının hem sosyal hem de toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Silva, FDI 2013 Kongresi’ne ev sahipliği yapan İstanbul’da hazırlanan görsellerle ve mesajlarla 2014 Dünya Ağız Sağlığı Günü kampanyasını başlatacaklarını açıklayarak, “Bu poster ve mesajların birçoğunun 20 Mart 2014 Dünya Ağız Sağlığı Günü’nde İstanbul’da ve Türkiye’nin her yerinde gösterimde olacağını umuyoruz” dedi.
FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva, FDI’ın bir yıl önce başlatılan Vision 2020 programının ilk somut sonucu olarak lanse ettiği ve diş hekimlerinden hastalarının ağızlarının sağlık durumu konusunda bilgi toplayacakları bir prototip uygulamaya ilişkin de bilgi verdi. Silva projeyi şöyle anlatı: “Pilot projede söz konusu uygulama, beş kıtanın her birinde seçilen diş klinikleri ve diş hekimlerine dağıtılacak olan Android-tabanlı tablet bilgisayarlara önceden yüklenecektir. Pilot çalışma beklenen başarıyı gösterirse, proje daha geniş ve çok sayıda diş hekimini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacaktır.”
Amalgam kullanımını aşamalı olarak azaltma
Silva konuşmasında, diş amalgamıyla ilgili sorunlara ve FDI’ın politik beyanlarına da değindi. Diş amalgamı olarak adlandırılan sorunun daha çok toplum sağlığı sorunlarının çevre sorunlarıyla karşı karşıya gelmesi olduğunun altını çizen Silva, “Cıva insan sağlığı üzerinde yıllar içerisinde korkunç bir etkisi olan tehlikeli bir kimyasaldır. Ancak, 150 yıllık kullanımdan sonra halen en sağlam dental restoratif malzeme olan diş amalgamı %50 civa içermektedir, ama bu malzeme etkisiz bir formata sahiptir. Minamata Civa Anlaşması artık FDI ve ortaklarının sağladığı birçok girdiyle diş amalgamının aşamalı olarak durdurulması yerine aşamalı olarak azaltılmasını şart koşmaktadır” şeklinde konuştu.
Diş hekimliği tarihine atılan imza
Orlando Monteiro da Silva’nın ardından söz alan TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş hekimliği alanında dünya çapında öneme sahip FDI kongresini Türkiye’de yapmayı uzun yıllardan beri istediklerini belirterek, “TDB olarak böyle büyük bir organizasyonu Türkiye’de yapmaktan büyük onur duyuyorum. Bu kongre bu yıl Avrupa’da yapılmış, gerek bilimsel oturumlar, gerek fuar, gerekse katılımcılar açısından en büyük kongredir” şeklinde ifade etti.
TDB ve Türkiye’de diş hekimliği hakkında bilgi veren Yücel, konuşmasına FDI 2013 hakkında bilgi vererek devam etti.
FDI kongrelerinin diş hekimliği alanında en prestijli ve en büyük kongre olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Yücel, “İnanıyoruz ki, FDI 2013 İstanbul yalnızca dünya çapındaki 248 firmanın yer alacağı 10000m2’yi geçen fuar alanı ve zengin sosyal programı ile değil aynı zamanda 4000’i aşkın ulusal, 3000’e yaklaşan uluslararası diş hekimi ve 1000’i aşan diş hekimliği öğrencisi ve kongre sırasındaki fuar katılımcıları ile 15000‘lere ulaşacak katılımcı sayısıyla, 852 adet poster ve 348 adet sözlü sunum olmak üzere kabul edilen 1200 bilimsel çalışmasıyla, kongre süresince yapılacak olan 4 endüstri sempozyumu, IADR ve Osteointegrasyon Derneği sempozyumları, 4 ulusal bilimsel dernek paneli, 115 bilimsel konferans, 16 “uzmanına sor”, 29 adet bilimsel kursu ile de büyük bir bilimsel şölen oluşturacak ve hafızalarınızda unutulmaz bir yere sahip olacaktır” dedi.
Basın toplantısının sonunda; diş hekiminin ve diş hekimliği hizmetlerinin genel sağlıktaki yerini sağlamlaştıracak ulusal sağlık politikalarını oluşturmada çok önemli bir adım olarak nitelenen ve Dünya Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu tarafından onaylanan İstanbul Deklarasyonu metni imzalandı.