Türk Dişhekimleri Birliği Başkanlar Konseyi toplantısı 1-2 Kasım 2013 tarihlerinde Adana’da yapıldı. TDB ve Dişhekimleri Odaları yöneticilerinin katıldığı toplantıya Odamız adına; Başkan Murat Ersoy, Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Yönetim Kurulu üyesi Harun Koca ile TDB Delegesi Ali Uçansu katıldı.
FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresinin Değerlendirilmesi, FDI 2020 Vizyonu, FDI İstanbul Deklarasyonu, Kanıta Dayalı Dişhekimliği, Dişhekimlerinin Özlük Hakları ve Beklentiler (Serbest - Kamu), 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Uygulanmasına İlişkin Görüşme, TDB 20.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi İle İlgili Bilgilendirme ve Yeni SDE Yönergesi Hakkında Bilgilendirme gündemiyle toplanan Başkanlar Konseyi toplantısında ayrıca Kütahya Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nde dişhekimliği hizmetlerinin taşeron eliyle verilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından açılan ihale konusu görüşüldü.
1980’li yıllarla birlikte tüm dünyada yeni bir çalışma stratejisi olarak programlanan ve ülkemizde de son 10 yılda hızla artan “taşeron çalışma düzeni” nin gerçek anlamıyla “kölelik düzeninin” sağlık alanında yarattığı/yaratacağı tahribata dikkat çekilen toplantıda, sağlık gibi temel bir hakkı bu kadar "ucuz" gören anlayış reddedilerek, dişhekimliği mesleği ve hasta haklarının savunulması adına her türlü hukuki girişimin yapılması kararı alındı.
Başkanlar Konseyi’nin konuya ilişkin açıklaması aşağıdadır.
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
BAŞKANLAR KONSEYİ AÇIKLAMASI
(1-2 Kasım 2013 / ADANA)
`MODERN KÖLELİK : TAŞERONLAŞMA`
Kamusal olarak sağlık hizmeti sunmak Devletin asli ve sürekli görevleri arasındadır. Sosyal Devletin omurgasını oluşturan sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin ucuzlaştırılması adına, dışarıdan taşeron firmalar aracılığı ile yapılan ticari sözleşmelerin sayısı her geçen gün artmaktadır.
İş güvencesinden yoksun, sosyal ve özlük hakların sınırlı olduğu sağlıktaki taşeronlaşma olgusu başlangıçta güvenlik ve yemek hizmetleri ile başlamış, hemşire, radyoloji teknisyeni, laborant, tıbbi sekreterlik, hasta bakıcılığı ile devam ederek bugün doktor ve dişhekimlerine kadar uzanmıştır.
Son resmi verilere gore sağlık hizmetlerinde yaklaşık olarak 150 bin sağlık çalışanı bu şekilde çalışmaktadır. Son günlerde buna örnek olarak Kütahya ADSM’nu dişhekimliği hizmetlerini taşeron firmalardan almak için açtığı ihale gözden kaçmamıştır. Açık ihale usulü ile yapılan bu ihaleye şimdiye kadar iki firma başvurmuş ve 06/11/2013 tarihinde ihale yapılacaktır. 39 maddeden oluşan bu ihale sözleşmesinde dişhekimlerinden aylık maksimum 90 bin performans puanı ifadesi geçmesi bile bu köleci anlayışı pekiştirmektedir.
Bir başka anlatımla Kütahya ADSM 6 ay süreyle 1,500,000 puan karşılığında yaklaşık 1,000,000 TL lik hizmeti taşeron firmalardan almak istemektedir. Sağlık gibi hak olması gereken bir hizmetin niteliğinden çok maliyet hesabına bakılarak değerlendirilmesi ne ölçüde toplumsal Kabul edilebilir ?
Anayasanın 128. Maddesi kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür der. Ayrıca kamuda yapılamayan sağlık hizmetleri için dışarıya sevk yolu açıkken ve Kütahya’da bunları yapabilecek yeterli dişhekimi varken taşeron firmayla anlaşarak dişhekimliği hizmeti satın almanın mantığını anlamak mümkün değildir.
Dişhekimliği hizmetlerinin ihale usulü ile firmalar aracılığında metalaştırılarak satın alınması yolunun açılması TDB’nin Kabul edebileceği bir anlayış değildir. Türk Dişhekimliği Birliği bu yönteme karşıdır ve karşı olmaya devam edecektir.
Tüm sağlık çalışanlarının iş güvencesi ve insanca yaşamalarını sağlayacak gelir ve özlük haklarını savunan, sağlığın doğuştan kazanılan bir hak olduğunu her türlü ortamda savunmaya devam edecektir. Bu taşeronlaşma uygulamalarının durdurulması için de gereken her türlü yasal girişimi yapacaktır.