Değerli meslektaşlarımız,
Bilindiği gibi bazı yazılım firmaları Sağlık Net-2 sistemine veri gönderiminin zorunlu olduğunu ifade ederek çeşitli iletişim yolları ile meslektaşlarımıza ulaşmakta ve yazılımlarını pazarlamaktadırlar.
Anayasamıza, AİHM kararlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan düzenleme ve yazılım firmaları hakkında çeşitli kereler meslektaşlarımızı uyarmıştık.
Geçtiğimiz günlerde günlük bir gazetede yayınlanan “Türkiye’yi sarsacak skandal!”, “Eczanede casus var” başlıklı haberlerde bir şirketin “Eczane Paneli Projesi” adı altında eczanelerden alınan hasta, ilaç, doktor ve hastane bilgilerini ilaç firmalarına sattıkları ve Sağlık Bakanlığı'nın Valiliklere konu ile ilgili bir uyarı yazısı gönderdiği haberleri yer almıştır.
Meslektaşlarımızın benzer sorunları yaşamamaları için bu tür yazılım firmalarından alacakları hizmetler konusunda dikkatli olmalarını bir kez daha hatırlatarak ilgili haberleri sizinle paylaşıyoruz.
Saygılarımızla,
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu
Türkiye'yi sarsacak skandal!
Mehmet Ali DEMİR/İSTİHBARAT / ÖZEL| 28 Nisan 2014 Pazartesi Gazete Vatan.
Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilin Valiliği’ne gönderdiği bir yazı, Türkiye genelinde yaşanan bir sağlık skandalını ortaya çıkarttı. VATAN işte o skandalın belgesine ulaştı.
Sağlık bakanlığının valiliklere gönderdiği uyarı yazısında, Cegedim İş Çözümleri Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin, “Eczane Paneli Projesi” adı altında eczanelerden aldıkları hasta bilgileri, ilaç bilgileri, doktor ve hastane bilgilerini, ilaç firmalarına sattıkları uyarısında bulundu. Bakanlık illerdeki eczanelerin bu bilgileri paylaşmamaları konusunda uyarılmasını istedi.
VATAN, Türkiye’de yaşanan bir sağlık skandalının detaylarına ulaştı. Sağlık Bakanlığı 81 ilin Valiliği’ne gönderdiği bir uyarı yazısı ile uluslararası bir firmanın 'Eczane Paneli Projesi' adı altında Türkiye genelindeki eczanelerden aldığı hastaların mahrem bilgilerini ilaç firmalarına sattığı bilgisini verdi. Bakanlık illerdeki eczacıların bu firmanın bilgi talebine karşı duyarlı olmasını belirterek uyarılmasını istedi.
HASTA ve DOKTOR BİLGİLERİNİ SATIYORLAR
Skandal, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti tarafından Sağlık Bakanlığı'na yapılan bir başvuru sonrasında ortaya çıktı. Bakanlık bunun üzerine illerin valiliklerine bir yazı göndererek, Cegedim İş Çözümleri Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin “Eczane Paneli Projesi” adı altında eczanelerden reçete bilgileri, hasta bilgileri, reçetelenen ürünler (doz,form), satılan ürünler (eşdeğere dönüşen), hasta payı, hekim uzmanlık, hastane bilgileri, hasta tipi (yatan, ayakta), endikasyon verilerini gibi bilgileri topladığını belirtti. Bu konuda eczanelerin uyarılmasını isteyen Sağlık Bakanlığı, bu projenin bakanlık çalışmalarıyla bir ilgisi olmadığının altını çizdi.
Aynı firmanın Eczane Panel Araştırması, Satış Analizi, Eczacıların İlaç Sektörüne Bakış Açıları, gibi çalışmaları olduğu yönünde de bölge eczacılar odasında resmi yazıların bulunduğu kaydedildi. Türk Eczacılar Birliği’nin firmanın faaliyetleri ile ilgili uyarıların yapılmasına rağmen kurumun onayı olmayan projeler ile ilgili elde edilen dataların ilaç firmalarına satmaya devam edildiği vurgulandı.
Eczanede casus var
MEHMET ALİ DEMİR / İSTİHBARAT| 28 Nisan 2014 Pazartesi Gazetevatan
Sağlık Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği yazıda bir firmanın eczanelerden aldığı hasta, ilaç, doktor ve hastane bilgilerini ilaç firmalarına sattığı belirtildi. Uzmanlar yapılan bu olayın ‘eczaneden kimlik casusluğu’ olduğu vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı, 17 Mart 2014 tarihinde 81 ilin valiliğine “Cegedim İş Çözümleri Ar. ve Dan. Tic. Aş eczane paneli projesi hakkında” başlığıyla bir yazı gönderdi. Yazıda, firmanın eczanelere giderek hastaların bilgilerini, kullandıkları ilaçların dozajlarını, reçeteyi düzenleyen doktorların isimlerini talep ettiği bildirdi.
İdari soruşturma açıldı
Bu tür bilgileri paylaşmanın yasak olduğuna dikkat çeken bakanlık, eczanelerin uyarılması talimatını verdi. Uzmanlar firmaların bu verilere göre strateji üreteceğini belirterek olayın hastanın kimlik bilgilerini ele geçirmek yani casusluk olduğunu vurguladılar. Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay şunları söyledi: “500’ün üzerindeki eczaneden ihbar geldi. Cegedim firması, eczanelere giderek hastaların kişisel bilgilerini, kullandıkları ilaçları, ilacı kimin düzenlediği gibi bilgileri talep ettiğini bize bildirdi. Konuyu Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’na yazılı olarak bildirdik. Bunun üzerine kurum harekete geçti. Hangi doktorun hangi ilacı yazdığı bilgisi bu veriler içinde yer alıyor. İşte bu noktada firmalar özellikle eşdeğer ilaç pazarlaması konusunda doğrudan hedefe ulaşabileceği stratejiler üretebilir.” Hasta bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmanın suç olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri, idari soruşturma sonucunda hukuk dışı bir durum saptanırsa savcılığa suç duyurunda bulunacaklarını açıkladı.
Sektörde 300 firma faaliyette
Türk ilaç pazarının 2012 yılı sonu itibarıyla 15 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını, yıllık 1.6 milyar liralık kutu ilaç tüketiminin yüzde 80’inin yerli üretimden karşılandığı belirtildi. Büyük ölçekli şirketlerin hakim olduğu ilaç sektöründe yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. En fazla ciroya sahip ilk 20 firma pazarın yüzde 65’ini elinde tutuyor. İlk 50 firmanın toplam pazar payı ise yüzde 85’i buluyor.
‘Proje durduruldu’
CEGEDİM İş Çözümleri Araştırma ve Danışmanlık Ticaret A.Ş.’nin avukatı M. Gürcan Büyükünal şu açıklamayı yaptı: “Söz konusu eczane paneli projesi Temmuz 2012 - Mart 2013 tarihleri arasında pilot uygulama olarak yürürlüğe girmiş olup SGK’nın web sitesinde yer alan ancak resmi gazetede yayınlanmamış bir tebliğin hükümlerine aykırı düşebileceği kaygısıyla durdurulmuştur. Projenin halen devam ettiği yönündeki ifadeler gerçeklere aykırıdır.”