6552 Sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun (TORBA KANUN) Resmi Gazete'nin 11.09.2014 Tarih ve 29116 (Mükerrer) sayısında yayımlanmıştır.
Kamuya ait borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak hazırladığımız bilgi notu aşağıdadır.
Meslektaşlarımızın bilgilerine sunar, iyi çalışmalar dileriz.
Saygılarımızla,
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu
...................................................................................................
1)-VERGİ BORÇLARINI YENİDEN YAPILANDIRILMASI;
KAPSAM
VERGİ ASLI VE VERGİ ASLINA BAĞLI CEZA BORÇLARI
213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren; 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergiler bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezalar , (2013 takvim yılına ilişkin gelir vergisi ikinci taksiti hariç)
MOTORLU TAŞIT VERGİLERİ
2014 yılına ilişkin olarak 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, (2014 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç)
BELGE ALIŞ –BELGE SATIŞ BİLDİRİMLERİ İÇİN KESİLEN CEZALAR
30/4/2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, Bu Kanunun yayımlandığı tarih (11/09/2014) itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının %50’sinin, bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilir. (VUK 352-353-MÜK.355 Md. BA-BS bildirimi, Kesin Mizan, Mükellef bilgi formu gibi bildirimler)
KİŞİSEL VERGİ MÜKELLEFİ OLAN MESLEKTAŞLARIMIZ MADDE KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YALNIZ KURUMSAL (ŞİRKET) VERGİ MÜKELLEFİ OLAN MESLEKTAŞLARIMIZI İLGİLENDİRMEKTEDİR.
EMLAK VERGİSİ
Belediyelerce Tahsil edilen Emlak vergisi ile işyerlerine ait çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı,
Bu Kanunun yayımlandığı tarih (11/09/2014) itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacakları yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE (YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; ödenmemiş alacağın sadece feri alacaktan ibaret olması hâlinde ferî alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tahsilinden vazgeçilir.
VERGİ ASLI VE BU ASILLARA AİT CEZALAR SİLİNMEMEKTEDİR
SADECE, GECİKME ZAMMINI, GECİKME FAİZLERİ SİLİNMEKTEDİR.
SİLİNENLERİN YERİNE Yİ-ÜFE HESAPLANACAKTIR.
YAPILANMA SİSTEMİNDEN YARARLANACAK MÜKELLEFLERİN DAVA HAKKINDAN VAZGEÇMELERİ ŞARTI
Borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.
Davadan vazgeçme dilekçeleri ilgili tahsil dairesine verilir ve bu dilekçelerin tahsil dairelerine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilir.
Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsili gerektiği hâlde tahakkuku diğer kamu idarelerince yapılan alacaklara ilişkin ilgili kamu idaresi aleyhine açılmış davalardan vazgeçme dilekçelerinin verileceği idari mercii belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve açtıkları davalardan vazgeçen borçluların bu ihtilaflarıyla ilgili olarak bu Kanunun yayımlandığı tarihten sonra tebliğ edilen kararlar uyarınca işlem yapılmaz ve bu kararlar ile hükmedilmiş yargılama giderleri ve vekâlet ücreti bulunması hâlinde bunlar talep edilemez.
KESİNLEŞMİŞ KAMU ALACAKLARININ ÖDENMESİ NASIL YAPILANDIRILIYOR?
Bu kolaylıktan faydalanabilmek için belirlenen yeni borç tutarlarının (Vergi asıl ve cezaları) 01/10/2014-30/11/2014 tarihleri arasında başvuruda bulunarak aynı tarihte tamamen veya belirli katsayılarla artırılarak 6 ila 18 eşit taksitte 12 ila 36 ayda ödenmesi gerekiyor.
Yeniden yapılandırılan tutarların, ilk taksiti bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan (01/12/2014 ) başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde azami (18) on sekiz eşit taksitte ödemeleri şarttır. Bu Kanuna göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.
YAPILACAK ÖDEMENİN TAKSİT VE KATSAYI HESABI | |
1) 12 ay (2 ayda bir ödemeli 6 eşit taksit) için | 1,05 |
2) 18 ay (2 ayda bir ödemeli 9 eşit taksit) için | 1,07 |
3) 24 ay (2 ayda bir ödemeli 12 eşit taksit) için | 1,10 |
4) 36 ay (2 ayda bir ödemeli 18 eşit taksit)için | 1,15 |
YAPILANDIRMADAN SONRASI TAKSİTLER ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLACAK?
Ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az (2014 takvim yılı için bir) taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla (2014 takvim yılı için birden fazla) taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm alacaklı tahsil daireleri açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.
YAPILANDIRMA SONRASI MÜKELLEF VADESİ YENİ GELEN BORCU ÖDEMEZ İSE TAKSİTLER BOZULUR MU?
Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilmekte olan amme alacaklarından ve aşağıdaki vergilerle ilgili yapılandırma başvurusunda bulunanlar; taksit ödeme süresince bu vergilerle ilgili verilen beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergileri, bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde yapılandırılan borçlara ilişkin kalan taksitleri ödeme hakkını kaybederler (zor durum hariç).
* Yıllık gelir ve kurumlar vergileri,
* Gelir ve kurumlar (stopaj) vergileri,
* Katma değer vergisi,
* Özel tüketim vergisi.
Ödenecek tutarının % 10'unu aşmamak şartıyla 5 liraya kadar yapılan eksik ödemeler için madde hükümleri ihlal edilmiş sayılmaz.
MAHSUBEN ÖDEME YAPILMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
Vergi dairesinden vergi mevzuatı gereği iade alacağı bulunan borçlular, bu alacaklarının kanuna göre vergi dairesine ödenmesi gereken taksitlerine mahsubunu talep edebileceklerdir. Mahsup talepleri sadece kendi borçlarıyla sınırlı olacaktır.
SGK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
SGK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI
30/04/2014 tarihi öncesine ait SGK prim ve diğer borçlarının gecikme zammı ve gecikme cezaları silinecek, borç asılları enflasyon oranında güncellenerek 2 ayda bir ödenmek şartıyla 18 taksite kadar ödenebilecektir. Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili fıkralara göre belirlenen tutar;
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) On iki eşit taksit için (1,10),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
Katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.
SGK Borç yapılandırma BAŞVURU Süresi: 01.10.2014 – 31.12.2014
SGK Borç yapılandırma ÖDEME Süresi: 01.10.2014 – 31.01.2015 ( 1. Taksit Ödemesi)
SGK SİLİNECEK BORÇ MİKTARI
Borç türü bazında anaparası 100 TL’nin altında olan SGK borçları tamamen silinecektir.
İDARİ PARA CEZALAR
Sigara içilmesi yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verildiği halde bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.
120 .-TL ve altındaki Trafik cezaları silinecektir.Ancak ; 120 TL nin üstündeki borçlar için Yapılandırma yapılır.Yapılandırmada Gecikme cezasında vazgeçilir, yerine Yİ-ÜFE hesaplaması uygulanır.
MALİYENİN VAZGEÇTİĞİ ALACAKLAR
Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilmekte olan ve vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu hâlde 11 Eylül 2014 tarihi itibarı ile ödenmemiş olan ve 6183 sayılı Kanun kapsamına giren her bir alacağın türü, dönemi, asılları ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle tutarı 50 Türk lirasını aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı ferî alacakların, aslı ödenmiş ferî alacaklardan tutarı 100 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilir.
ARAÇ MUAYENESİ
Araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Aralık 2014’e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek. Bakanlar Kurulu, bu süreyi 30 Haziran 2015’e kadar uzatmaya yetkilidir.